Πανελλαδική Ημέρα Δράσης με κεντρικό σύνθημα «Ο Ζακ Κωστόπουλος δολοφονήθηκε» οργανώνουν ΛΟΑΤΚΙ συλλογικότητες, φεμινιστικές κινήσεις, αντιρατσιστικές οργανώσεις, φοιτητικοί σύλλογοι και πολιτικοί φορείς την Τρίτη 3 Μαΐου.

Όλα δείχνουν ότι η απόφαση για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου θα βγει αύριο ή την Τετάρτη, με τη δίκη να έχει μπει στην τελική της ευθεία.

Την Τρίτη το πρωί στις 9:00 διοργανώνεται μαζική κινητοποίηση έξω από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο στην οδό Δέγλερη και το απόγευμα στις 7:30 πορεία από το Μοναστηράκι μέχρι το σημείο του φονικού λιντσαρίσματος του γνωστού ακτιβιστή στην οδό Γλάδστωνος, δίπλα στην Ομόνοια.

Κινητοποιήσεις διοργανώνονται και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Πολλά είναι τα εργατικά σωματεία που έχουν κυκλοφορήσει ψηφίσματα για την καταδίκη όλων των κατηγορούμενων.

«Να αλλάξει το κατηγορητήριο»
«Η βαναυσότητα των χτυπημάτων από τους δύο επιχειρηματίες προς τον Ζακ. Η συμμετοχή των τεσσάρων αστυνομικών που κατηγορούνται (και άλλων τόσων που δεν παραπέμφθηκαν ποτέ σε δίκη) στην κακοποίησή του, αλλά και η μεταφορά στο νοσοκομείο με χειροπέδες παραβιάζοντας το πρωτόκολλο, είναι εικόνες που δεν αρμόζουν στην κοινωνία αλληλεγγύης που διεκδικούμε. Μία προς μία οι κινήσεις όσων συμμετείχαν συντέλεσαν στη δολοφονία του. (…)

Αυτή η υπόθεση αφορά στο σύνολο της κοινωνίας, η οποία πάλεψε και έστειλε στη φυλακή τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής, παλεύει καθημερινά ενάντια στις ανισότητες, την καταπίεση, τον ρατσισμό, την περιθωριοποίηση. Στεκόμαστε στο πλευρό της οικογένειας Κωστόπουλου, απαιτούμε έστω και τώρα να αλλάξει το κατηγορητήριο και ΟΛΟΙ οι εμπλεκόμενοι να τιμωρηθούν με βάση την ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο. Όχι μόνο γιατί αυτό είναι το αίτημα της οικογένειας, αλλά και γιατί συνάδει με αυτά που έγιναν εκείνη τη μέρα», αναφέρεται σε μια σειρά από ψηφίσματα.

Η Πρωτοβουλία «Στη φυλακή οι δολοφόνοι της Zackie-Oh» στη σελίδα της στο Facebook έχει συγκεντρώσει ποιοι καλούν στην Πανελλαδική Ημέρα Δράσης και ποιοι έχουν εκδώσει ψηφίσματα.

Με κείμενο που δημοσιεύτηκε στην σελίδα της Πρωτοβουλίας Justice for Zak / Zackie, η μητέρα του θύματος, Ελένη Κωστοπούλου, στέλνει το δικό της μήνυμα για δικαιοσύνη:

«21 Σεπτεμβρίου 2018 – σήμερα

Πρώτα είδαμε τις φριχτές, απάνθρωπες σκηνές. Τη βία, το μίσος, την οργή, το ρατσισμό, τα γυαλιά, τα αίματα.

Μετά διαβάσαμε τα ψέματα, τις κατηγορίες, την κάλυψη ευθυνών, τις δικαιολογίες, τη λάσπη.

Στο δικαστήριο ακούσαμε τις προσβολές, τις αναλήθειες, τις απειλές, τις ειρωνείες.

Όλο αυτόν τον καιρό μας πλησίασαν και μας άγγιξαν άνθρωποι που στάθηκαν στο πλευρό μας, μοιράστηκαν μαζί μας τις εμπειρίες τους, τη γνωριμία ή τη φιλία με το παιδί μας. Έφτιαξαν πανό, τραγούδια, συνθήματα, ελπίδες για δικαίωση και αποκατάσταση της αλήθειας.

Τώρα ήρθε η ώρα της απονομής δικαιοσύνης.
Είναι η ώρα που θα ακούσουμε τη συγγνώμη που δεν ακούσαμε από τους κατηγορουμένους.

Η ώρα που θα απαλύνει ο πόνος μας και θα νιώσουμε πολίτες ενός δημοκρατικού κράτους.

Που θα στείλουμε το μήνυμα ότι η βία και η εκδικητικότητα δεν έχουν θέση σε μια πολιτισμένη κοινωνία.

Η ώρα που θα αποτρέψουμε όχι τους «επίδοξους ληστές», αλλά τους επίδοξους δολοφόνους.

Που θα σταθούμε στο ύψος μας σαν κοινωνία και θα αγκαλιάσουμε τα θύματα και τις οικογένειές τους και θα διασφαλίσουμε ότι για τις ζωές που χάθηκαν θα υπάρχει ανάληψη ευθυνών από την πλευρά των πολιτών και την πλευρά της πολιτείας.

Η μαμά του

Ελένη Κωστοπούλου»