Το υγιές έντερο είναι κομβικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού συνολικά. Το μικροβίωμα του εντέρου είναι μια από τις πιο σημαντικές πτυχές της συνολικής μας υγείας, λένε οι ειδικοί. Η ιατρική έρευνα έχει επιβεβαιώσει τον ισχυρό ρόλο που παίζει το έντερο μας ακόμη και σε φαινομενικά «άσχετα» ζητήματα υγείας, όπως αυτοάνοσες παθήσεις, άγχος, καρδιακές παθήσεις, διαβήτης, ακόμη και δερματικά προβλήματα όπως ακμή και έκζεμα.

Ένας συνδυασμός γενετικών παραγόντων και παραγόντων τρόπου ζωής, όπως η κακή διατροφή και το χρόνιο στρες, αποτελούν ερεθίσματα που συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου, διαιωνίζοντας τον κύκλο της χρόνιας φλεγμονής και συνεχίζουν να αποδυναμώνουν το μικροβίωμα του εντέρου. Τα καλά νέα, ωστόσο, είναι ότι υπάρχουν ορισμένες συνήθειες που μπορείτε να υιοθετήσετε άμεσα για να ενισχύσετε την εύρυθμη λειτουργία του. Αυτές περιλαμβάνουν:

#1 Επιλέγουμε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση

Μια μελέτη 10 εβδομάδων από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ έδειξε ότι τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση (όπως το kimchi και το γιαούρτι) δεν είναι μόνο καλά για το μικροβίωμα, αλλά μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην υποστήριξη μιας υγιούς, ισχυρής ανοσολογικής απόκρισης.

«Αυτό είναι ένα εκπληκτικό εύρημα» δηλώνουν οι ειδικοί. «Παρέχει ένα από τα πρώτα παραδείγματα για το πώς μια απλή αλλαγή στη διατροφή μπορεί να συμβάλλει στην στήριξη μιας υγιούς μικροχλωρίδας του εντέρου».
#2 Το έντερο θέλει… ξεκούραση

Η καλή ποιότητα ύπνου (και η σωστή ποσότητα) συνδέεται άμεσα με ένα υγιές έντερο, λένε οι ειδικοί. «Δεδομένης της ισχυρής αμφίδρομης επικοινωνίας εντέρου-εγκεφάλου, πιθανότατα επηρεάζουν το ένα το άλλο και αντιστρόφως» μας εξηγούν.

Με βάση προηγούμενες αναφορές, πιστεύουμε ότι ο μη ποιοτικός ύπνος πιθανότατα έχει ισχυρές επιπτώσεις στην υγεία του εντέρου αλλά και την ποικιλότητα των μικροβιωμάτων, συμπληρώνουν.
#3 Μετακίνηση, η ευεργετική

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η άσκηση έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία του εντέρου. Όχι μόνο η τακτική φυσική δραστηριότητα μπορεί να ενισχύσει συνολικά την υγεία σας, βελτιώνοντας την ποιότητα της καθημερινότητάς σας, αλλά συμβάλλει και στην αύξηση των ευεργετικών βακτηρίων στο έντερο.