«Οι καλλιτέχνες είμαστε στοχοποιημένοι» λέει ο Κώστας Μπίγαλης για την ακύρωση συναυλιών λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας
Ελέγξτε τους χώρους ότι τηρούν τα μέτρα ώστε να δουλέψουμε και λίγο», δήλωσε φανερά εκνευρισμένος ο Κώστας Μπίγαλης στον αέρα της εκπομπής της Μπέττυς Μαγγίρα στο OPEN. Η συναυλία του γνωστού μουσικοσυνθέτη και τραγουδιστή στην Καλαμαριά ακυρώθηκε λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας, ενώ κλήθηκε να σχολιάσει τον χαμό που δημιουργήθηκε στη συναυλία του Γιάννη Πάριου στο Θέατρο Γης, αλλά και την άποψή του πως «οι καλλιτέχνες είναι στοχοποιημένοι».

 

Ο Κώστας Μπίγαλης ξεκίνησε λέγοντας: «Είναι απλά άλλο ένα επεισόδιο από το σίριαλ του κλεισίματος – συνολικά και συλλήβδην – του δικού μας χώρου, του καλλιτεχνικού χωρίς βασικά να γίνει το αυτονόητο. Δηλαδή να ελεγχθούν οι χώροι με βάση τα μέτρα που ανακοινώθηκαν. Στις αρχές Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκε ένα μοτίβο μέτρων βάσει των οποίων θα μπορούσαμε να δουλέψουμε όλοι εμείς που είμαστε ενάμιση χρόνο σε ανεργία και που αντιμετωπίζουμε πρόβλημα επιβίωσης και έχουμε συντριβεί.

Κάθε φορά που αυτό το ρημαγμένο, το σε κακό χάλι δημόσιο σύστημα υγείας, μπλοκάρει και ανεβαίνουν τα κρούσματα και δεν έχουν κρεβάτι τα νοσοκομεία… το πρώτο πράγμα που γίνεται τώρα τελευταία είναι να κλείνουμε τον μουσικό χώρο, κατευθείαν με τη μία. Κανένας άλλος χώρος δεν κλείνει, δεν αγγίζεται. Εγώ δεν έχω πρόβλημα με τους άλλους χώρους, αλλά εδώ είναι ένα φαινόμενο που πρέπει να το εξηγήσουμε. Στις 13 Σεπτεμβρίου εμείς είχαμε μοτίβο μετρων για να δουλέψουμε όλο το χειμώνα. Και ρωτάω εγώ τον Πλεύρη και τους λοιμωξιολόγους: ποιος έκανε έλεγχο αν πριν κλείσει όλους τους χώρους της Θεσσαλονίκης εφαρμόζονται τα μέτρα; Δεν είναι δίκαιο αυτό. Κάποιοι εφαρμόζουν τα μέτρα. Βγήκε κλιμάκιο αστυνομίας, ΕΟΔΥ, να ελέγξει τα τα μέτρα που ήδη έχουν θεσπίσει; Τον χώρο το δικό μας κλείνουν μονίμως.

Επειδή δεν μπορούν να βαρέσουν το γάιδαρο -που λέει ο λαός, γιατί οι άλλοι χώροι έχουν εκπροσώπηση, έχουν κοινωνικό όγκο και πολιτικό κόστος, – βαράνε το σαμάρι, δηλαδή εμάς τους καλλιτέχνες που δεν έχουμε εκπροσώπηση, είμαστε λίγοι και δεν έχουμε πολιτικό κόστος. Θα έπρεπε το Υπουργείο Πολιτισμού και η κυρία Μενδώνη να ασχοληθεί. Αλλά η κα Μενδώνη δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί με αυτά γιατί πρωταγωνιστεί στην τραγική φάρσα “Μενδώνη απούσα”, για την κ. Μενδώνη πολιτισμός είναι το Μέγαρο Μουσικής, το Ηρώδειο και η Επίδαυρος. Τους άλλους τους μικρούς δεν τους βλέπει είμαστε αόρατοι».

Αναφορικά με την ακύρωση της συναυλίας του καλλιτέχνη στην πλαζ Αρετσούς, την ώρα που η συναυλία του Γιάννη Πάριου στο Θέατρο Γης έγινε κανονικά, ο Κώστας Μίγαλης είπε: «Εμείς κληθήκαμε να δουλέψουμε με τα δεδομένα του υπουργείου, ήμασταν σε ανοιχτό χώρο, φυσούσε αέρας, είμαστε με τραπέζια με αποστάσεις, ο κόσμος καθιστός και με μάσκες, δεν υπήρχε κανένας λόγος να μη μας αφήσουν να δουλέψουμε εκείνο το βράδυ. Το Υπουργείο έβγαλε ΦΕΚ και το απαγόρευσε. Αναφορικά με τον Γιάννη Πάριο, ο διοργανωτής το αποφάσισε, επειδή είναι θέατρο και δεν υπάγεται στο φιρμάνι που βγήκε, δεν ξέρω. Μα το θέατρο όμως είχε μουσική εκδήλωση. Αλλά εν πάση περιπτώσει ο διοργανωτής αποφάσισε να το αγνοήσει και να πληρώσει το πρόστιμο, ο δικός μας διοργανωτής δεν πήρε αυτό το ρίσκο».

Θεσσαλονίκη: Χαμός σε συναυλία με Γιάννη Πάριο – Χορός χωρίς μέτρα παρά το lockdown
Aσυγκράτητο αποδείχθηκε το κοινό στο τέλος της συναυλίας του Γιάννη Πάριου που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου, στο Θέατρο Γης, στη Θεσσαλονίκη, η οποία βρίσκεται σε καθεστώς μίνι lockdown.

Όπως φαίνεται σε βίντεο όλοι στο θέατρο σηκώθηκαν όρθιοι, με δεκάδες άτομα να χορεύουν μπροστά από την σκηνή, όταν ο μεγάλος λαϊκός τραγουδιστής άρχισε να τραγουδάει νησιώτικα.Τα μέτρα πήγαν περίπατο και ο κόσμος πιάστηκε χέρι – χέρι, με τις αποστάσεις να εκμηδενίζονται. Ο ίδιος ο τραγουδιστής, πριν αρχίσει να νησιώτικα έκανε έκκληση στον κόσμο να καθίσει στις θέσεις του, αλλά από ένα σημείο και το κοινό ήταν ασυγκράτητο.

Εξαιτίας της κατάστασης που διμορφώθηκε η συναυλία ολοκληρώθηκε πρόωρα. Ο ερμηνευτής αποχαιρέτησε το κοινό, ζητώντας να προσέχουν «για να μην αρρωστήσουμε», όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ υποσχέθηκε πως «χρωστάει» ακόμα τρεις ώρες τραγούδια στο κοινό της πόλης επειδή η συναυλία ολοκληρώθηκε νωρίτερα λόγω των περιοριστικών μέτρων και της απαγόρευσης κυκλοφορίας.