Ο μεγάλος στόχος του ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να είναι να επιστρέψει στην κυβέρνηση σημείωσε ο υποψήφιος για την προεδρία της παράταξης και πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου «και ας είναι πρωθυπουργός κάποιος άλλος από τον σοσιαλιστικό χώρο», σημείωσε ο ίδιος μιλώντας στον ΣΚΑΪ την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου.

Ο Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε ικανοποίηση για τη συγκέντρωση των υποστηρικτών του που πραγματοποιήθηκε στο Θησείο την Τετάρτη. «Ήταν δείγμα ελπίδας και αναγέννησης της παράταξης. Είμαστε ένα κόμμα που μπορεί να φέρει το καινούργιο. Βλέπω ενθουσιασμό και συμμετοχή», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου και εν συνεχεία εξέφρασε την εκτίμηση ότι «μπορούμε ξανά να γίνουμε πλειοψηφική δύναμη».

«Η εξουσία πρέπει να πάει στον λαό. Χτυπάμε την αυθαιρεσία και το συγκεντρωτισμό, βασικά διαχρονικά προβλήματα της εξουσίας» επισήμανε.

Για τα κριτήρια ανάδειξης νέου προέδρου του ΚΙΝΑΛ στις εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου, ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι ο κόσμος που θα ψηφίσει πρέπει να συνυπολογίσει «ποιος μπορεί να μεγαλώσει την παράταξη, ποιος μπορεί δημιουργήσει ρεύμα ανάπτυξης αυτού του χώρου, ποιος μπορεί να εμπνεύσει, να ξαναφέρει κόσμο, ποιος μπορεί να συμβάλλει στις καινοτόμες ιδέες για να πούμε τι σημαίνει σήμερα προοδευτικό στην εποχή της πανδημίας και της νέας γεωπολιτικής κατάστασης, ώστε η Ελλάδα να έχει ισχυρή φωνή» και πρόσθεσε ότι «πιστεύω ότι μπορώ να βοηθήσω ουσιαστικά».

Για την επιστροφή στα σύμβολα του κόμματος, παρέπεμψε για συζήτηση στο συνέδριο που θα ακολουθήσει, καθώς όπως είπε, «είναι στην ψυχή μας, πρέπει να τα αξιοποιήσουμε, θα συζητηθεί και στο συνέδριο» δήλωσε για το ΠΑΣΟΚ και τον πράσινο ήλιο, προσθέτοντας: «Όμως, θέλω αυτά να αιμοδοτηθούν με νέες θέσεις και προτάσεις».

Ο Γιώργος Παπανδρέου μίλησε για την συγκυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι «δεν βοήθησε το κίνημά μας… Ήταν έκτακτη εποχή μεγάλη κρίση για τη χώρα, και χρειάζονταν ευρύτερες δυνάμεις. Το λάθος ήταν ότι ο Σαμαράς ουσιαστικά έριξε την κυβέρνηση Παπαδήμου. Αν είχε παραμείνει θα είχαμε τελειώσει με τα μνημόνια πιστεύω. Ο κ. Σαμαράς δεν επέτρεψε να γίνουν αλλαγές πέραν του PCI που το είχαμε συμφωνήσει το 2011 έτσι κι αλλιώς στις Βρυξέλλες. Καθυστέρησε, δημιούργησε αίσθημα αναξιοπιστίας, φτάσαμε στο χείλος του γκρεμού ξανά το 2012 όταν έπρεπε να πάμε σε δευτέρες εκλογές».

Επίσης, αναφέρθηκε στη συζήτηση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος, σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό είπε ότι «θα φύγετε από το ευρώ και έχουμε φτιάξει πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας για την Ελλάδα».

«Δείτε πως είναι η Τουρκία σήμερα με τη λίρα να πέφτει, θα ήμασταν έτσι και χειρότερα, και η Τουρκία έχει παραγωγή, δεν έχει τόσες εισαγωγές όσες εμείς, φανταστείτε να διπλασιαστεί η ενέργεια και όλα τα προϊόντα. Θέλανε ανθρωπιστική βοήθεια όπως Αφρική, Μέση Ανατολή, Αφγανιστάν. Σκεφτείτε πώς βλέπανε την Ελλάδα, ως τρίτη χώρα, σκεφτείτε και τα εξωτερικά θέματα πόσο ευάλωτοι θα ήμασταν» τόνισε ο κ. Παπανδρέου.