Πέντε ηθοποιοί – μέτοχοι μιας υπερβατικής εμπειρίας – γνωριμίας με τον Διόνυσο, μεταφέρουν από τα βάθη της ιστορίας μέχρι σήμερα την ιστορία των “Βακχών”.

Το θεατρικό σχήμα “Επτάρχεια” παρουσιάζει από 13 έως 29 Μαΐου 2022 στο Βιομηχανικό Πάρκο ΠΛ.ΥΦ.Α. (Κορυτσάς 39, Βοτανικός), κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 20:00, την work in progress παράσταση “Βάκχαι, μία συλλογική αφήγηση” σε σκηνοθεσία Γιώργου Δικαίου και Εμμανουήλ Κοντού.

“Με έναν θίασο φεύγει η ψυχή”

Οι “Βάκχες” του Ευριπίδη σε μετάφραση Γιώργου Χειμωνά γίνονται το ιδανικό αντικείμενο εργασίας, για αυτή την δοκιμή για άνοιγμα, από την οικεία ατομικότητα στην συλλογικότητα.

Το έργο
Ο θεός Διόνυσος φτάνει στη Θήβα, για να αποκαταστήσει τον μύθο του και να εγκαθιδρύσει τη λατρεία του. Το γεγονός αυτό γεννά την ιστορία των Βακχών. Στο πρώτο ρήμα του κειμένου (ήρθα) συντελείται ολόκληρο το έργο του Ευριπίδη. Μια πόλη βρίσκεται αντιμέτωπη με την αλλαγή που ήδη συμβαίνει. Η αλλαγή είναι εδώ και η μόνη επιλογή που έχει η Θήβα είναι, το πώς θα τοποθετηθεί απέναντι της, ποια θέση θα πάρει και πώς θα δει τον θεό. Πόσο εύκολο είναι όμως, να τοποθετηθεί σωστά, ένας άνθρωπος, ενώπιον του θεού και πόσο μοιραίο να γλιστρήσει στα, φυσικά, ανθρώπινα λάθη;

“Σιωπή.Σιωπή”

Το πριν είναι πια παρελθόν. Το μετά είναι απολύτως άγνωστο. Το μόνο που υπάρχει είναι αυτή η στιγμή της σιωπής, του μετεωρισμού και όλα τα άπειρα ενδεχόμενα, είναι υπαρκτά, μόνο, από μια θέση ρεμβασμού.

Η παράσταση
Τι είναι οι μύθοι και πως οι ιστορίες που αφηγούμαστε συγκροτούν τον κόσμο μας; Πως να σχετιστώ με το ανοίκειο, πως να σταθώ απέναντι σε μία μεγάλη αλλαγή; Τι σημαίνει οικείο και πώς άραγε στέκεται κάτι σταθερό, στάσιμο και αμετακίνητο, σε έναν κόσμο που διέπεται από ραγδαία ρευστότητα;

Αυτά τα ερωτήματα διαμορφώνουν τον πυρήνα για την αφήγηση αυτής της ιστορίας. Μια σκηνική, πολυφωνική σκυταλοδρομία, όπου στη θέση της πολύτιμης σκυτάλης, βρίσκεται το νήμα των νοημάτων, ο ήχος των λέξεων και η ανάμνηση της εμπειρίας της έλευσης του θεού Διόνυσου στους ανθρώπους.

Συντελεστές:
Κείμενο: Ευριπίδης
Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς
Σκηνοθεσία: Γιώργος Δικαίος, Εμμανουήλ Κοντός
Επιμέλεια Κίνησης: Ευθύμιος Μοσχόπουλος
Σκηνογραφική επιμέλεια: Μαρία Κυρώζη
Ενδυματολογική επιμέλεια: Τζίνα Ηλιοπούλου, Λίνα Σταυροπούλου
Φωτισμοί: Στέβη Κουτσοθανάση

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Κωνσταντίνος Γιουρνάς, Εμμανουήλ Κοντός, Εμμανουέλα Μαγκώνη, Κατερίνα Νταλιάνη, Ανδρομάχη Φουντουλίδου

Καλλιτεχνικοί συνεργάτες/ερευνητές:
Μαρία Όλγα Αθηναίου, Δημήτρης Καμαρωτός, Ρηνιώ Κυριαζή, Αμαλία Μουτούση, Αργύρης Ξάφης, Ιωάννα Ρεμεδιάκη

Φωτογραφίες: Χρήστος Βασιλόπουλος
Τrailer: Κωστής Χαραμουντάνης
Επικοινωνία – Δημόσιες σχέσεις: Ράνια Παπαδοπούλου
Οργάνωση – εκτέλεση παραγωγής: LEFOU Productions/ Βάσια Ατταριάν, Σεραφείμ Ράδης
Παραγωγή: ΕΠΤΑΡΧΕΙΑ Α.Μ.Κ.Ε.