Τους 1.043 (!) έφτασαν οι ασθενείς με κορονοϊό που νοσηλεύονταν χθες σε Μακεδονία και Θράκη, επιβεβαιώνοντας την έξαρση του τέταρτου κύματος πανδημίας στην περιοχή, η οποία παραμένει σε χαμηλά επίπεδα σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό των κατοίκων της. Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από έναν μήνα, ο συνολικός αριθμός νοσηλευομένων με κορονοϊό στη Βόρεια Ελλάδα ήταν… 641 ασθενείς!

Στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε 5.645 και οι νοσηλείες έφτασαν πλέον σε εξαιρετικά ανησυχητικό επίπεδο, με 376 ασθενείς να βρίσκονται σε κλίνη νοσοκομείου. Να σημειωθεί ότι τη «μερίδα του λέοντος» σε κρούσματα και νοσηλείες έχει ο κεντρικός Δήμος Θεσσαλονίκης, στα διοικητικά όρια του οποίου υπάρχουν 3.524 ενεργά κρούσματα και 227 νοσηλείες δημοτών του.

Τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της υπόλοιπης Βόρειας Ελλάδας βρίσκονται κάτω από αφόρητη πίεση. Πλέον, κλινικές Covid έχουν αναπτυχθεί σε όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, με εξαίρεση τον «Aγιο Παύλο» και το αντικαρκινικό «Θεαγένειο». Στον «Aγιο Δημήτριο» έκλεισε η παθολογική κλινική, προκειμένου να διατεθούν 30 κλίνες για τη νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό. Παράλληλα, συνεχίζεται η διακομιδή ασθενών με Covid από τα νοσοκομεία προς την ιδιωτική κλινική «Αρωγή». Πρόκειται για ασθενείς που η πορεία της υγείας τους είναι σχετικά καλή και βρίσκονται λίγο πριν πάρουν εξιτήριο. Η μεταφορά τους είναι αναγκαία προκειμένου να απελευθερωθούν κλίνες στα νοσοκομεία, οι οποίες -πάντως- καλύπτονται πάλι σε χρόνο-ρεκόρ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες στα νοσοκομεία της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας νοσηλεύονταν: 450 ασθενείς σε απλές κλίνες (76,2% ανεμβολίαστοι), 33 ασθενείς σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (88% ανεμβολίαστοι) και 83 ασθενείς σε ΜΕΘ (94% ανεμβολίαστοι). Στην 4η ΥΠΕ νοσηλεύονταν: 377 ασθενείς σε απλές κλίνες (75% ανεμβολίαστοι), 44 ασθενείς σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (88% ανεμβολίαστοι) και 56 ασθενείς σε ΜΕΘ (89% ανεμβολίαστοι).

Η ΠΟΕΔΗΝ χαρακτηρίζει «νοσοκομείο εκστρατείας» το «ΑΧΕΠΑ», καθώς όπως αναφέρει επτά διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ, εκ των οποίων οι έξι στις κλινικές και ένας στο Τμήμα Επειγόντων γιατί δεν υπήρχε διαθέσιμο κρεβάτι. Το νοσοκομείο ολοκλήρωσε χθες το πρωί την εφημερία του, κατά τη διάρκεια της οποίας προσήλθαν 160 περιστατικά με συμπτωματολογία κορονοϊου. Συνολικά, έγιναν 35 εισαγωγές κρουσμάτων και 20 ύποπτων κρουσμάτων. Στο «ΑΧΕΠΑ» νοσηλεύονται 105 ασθενείς στις κλινικές και 15 στις ΜΕΘ.

Σύμφωνα με την ΠΕΟΔΗΝ, στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο γεμάτες παραμένουν και οι 15 κλίνες ΜΕΘ και υπήρχαν έξι ασθενείς που προσωρινά διασωληνώθηκαν στα χειρουργεία. Στο «Παπαγεωργίου» γεμάτες είναι και 18 κλίνες ΜΕΘ και υπήρχαν οκτώ διασωληνωμένοι προσωρινά σε ΜΑΦ ευρισκόμενοι σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ. Στο «Παπανικολάου» είναι γεμάτες και οι 30 κλίνες ΜΕΘ και μόλις αδειάσει κρεβάτι γεμίζει αμέσως από νοσηλευόμενους ασθενείς που είναι στο όριο της διασωλήνωσης.

Εξαιρετικά πιεστική είναι η κατάσταση και στα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας. Ειδικά τα νοσοκομεία σε Σέρρες, Βέροια και Γιαννιτσά «ασφυκτιούν», καθώς σχεδόν το σύνολο των κλινών ΜΕΘ τους είναι γεμάτες. Ταυτόχρονα, κατειλημμένες παραμένουν και οι οκτώ κλίνες ΜΕΘ στο «Μαμάτσειο» Νοσοκομείο Κοζάνης και το «Μποδοσάκειο» Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας.

Μία «ανάσα» πριν από την πληρότητα στις ΜΕΘ τους είναι τα νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης και Καβάλας. Η άνοδος των κρουσμάτων είχε ως αποτέλεσμα την εκ νέου λειτουργία κλινικών Covid στα νοσοκομεία Ξάνθης και Κομοτηνής. Παράλληλα, οι υγειονομικές αρχές προχώρησαν σε αναστολή της λειτουργίας των αγροτικών ιατρείων σε Δράμα, Ξάνθη, Ροδόπη και Eβρο και σε περιορισμό της λειτουργίας κέντρων υγείας μόνο σε πρωινή βάρδια, έτσι ώστε το προσωπικό να ενισχύσει τη λειτουργία των νοσοκομείων της Θράκης.