Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο οι πολίτες -αλλά ακόμα και οι υγειονομικές Αρχές στον κόσμο- δείχνουν να έχουν «ξεχάσει» τη γρίπη, λόγω της μαινόμενης πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο «γρίφος» είχε ξεκινήσει να απασχολεί τους ειδικούς στην Ελλάδα από τον περασμένο Μάιο, οπότε καταγράφηκε ένα ιστορικό ρεκόρ: Μηδέν κρούσματα και μηδέν νεκροί από τη γρίπη. Το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία απώλεια από τη γρίπη είναι, προφανώς, θετικό. Οι επιστήμονες, ωστόσο, ανησυχούσαν καθώς δίχως να έχουν κρούσματα να μελετήσουν δεν θα μπορούσαν να προβλέψουν ποιο στέλεχος της γρίπης θα επικρατήσει, ώστε να σχεδιάσουν το εμβόλιο για τον -φετινό- χειμώνα.

«Είναι η πρώτη χρονιά που δεν στείλαμε αναφορά για χαρακτηρισμό του στελέχους της γρίπης, ώστε να δούμε αν τελικά θα μοιάζουν με του εμβολίου. Αν δεν μοιάζει, θα πρέπει να βρούμε τι στέλεχος έχει επικρατήσει και να μπει στο εμβόλιο της νέας χρονιάς. Οπως έχουν σήμερα τα πράγματα, το επόμενο εμβόλιο για τη γρίπη (σ.σ.: χρειάζεται περίπου 6 μήνες η παρασκευή του) θα χτιστεί πάνω στα ελάχιστα δείγματα που έχουμε, με τον κίνδυνο να είναι μηδενική η αποτελεσματικότητά του. Δεν ξέρουμε δηλαδή αν αυτό το στέλεχος που επιλέξαμε θα είναι το στέλεχος που θα επικρατήσει», δήλωνε, τον Μάιο, στο iefimerida.gr ο Αθανάσιος Κοσσυβάκης, μοριακός βιολόγος και προϊστάμενος του εργαστηρίου του Ινστιτούτου Παστέρ.

Γιατί φοβούνται οι ειδικοί δυναμική επανεμφάνιση της γρίπης
Αμερικανοί επιστήμονες που μελετούν τη γρίπη εκτιμούν ότι υπάρχουν βάσιμα στοιχεία που δικαιολογούν τις ανησυχίες. Η συγκεκριμένη ομάδα ειδικών «βλέπει» ανοικτό το ενδεχόμενο για επανεμφάνιση της γρίπης, και μάλιστα σε μεγάλη κλίμακα, τον φετινό χειμώνα.

Η αιτία, όπως παρατηρούν οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας Mailman του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, είναι ότι σε πολλές χώρες αίρονται σταδιακά -ή και πιο δραστικά- τα μέτρα προφύλαξης για τον κορωνοϊό, όπως η χρήση μάσκας και οι αποστάσεις. Όπως αναφέρουν σε δημοσίευσή τους στο «Journal of Infectious Diseases», η γρίπη, ένας πιο εποχικός ιός από τον SARS-CoV-2, θα μπορούσε να δημιουργήσει νέα ξεσπάσματα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, όσο περισσότερο χρόνο υπήρχαν σε μία χώρα ή περιοχή περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού, πριν αρθούν πιο πρόσφατα χάρη στους εμβολιασμούς, τόσο μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων θα είναι εφέτος, αλλά και τα επόμενα χρόνια, ευάλωτος στη γρίπη. Επιπροσθέτως, η παγκόσμια καταστολή της δραστηριότητας των ιών της γρίπης, κάτι που αποτέλεσε θετική «παρενέργεια» της προφύλαξης από τον κορωνοϊό, καθιστά πιο δύσκολο να γίνει πρόβλεψη ποια στελέχη της γρίπης θα κυκλοφορήσουν περισσότερο, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται η ανάπτυξη αποτελεσματικών αντιγριπικών εμβολίων. Είναι μάλιστα πιθανό να «σηκώσουν κεφάλι» πολλαπλά στελέχη της γρίπης ταυτόχρονα, συμβάλλοντας σε ένα χειρότερο ξέσπασμα.

πηγή…iefimerida.gr