Οι Μεσολογγίτες,με επιστολή τους στον Πρωθυπουργό,υποβάλλουν ένα δίκαιο αίτημα!Διαβάστε την επιστολή και θα καταλάβετε…

Εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε,

Την 28η Σεπτεμβρίου 2021, αναγγέλθηκε από εσάς η απόκτηση νέων φρεγατών οι οποίες θα ενισχύσουν τα μέγιστα το Πολεμικό Ναυτικό της Πατρίδας μας. Αυτή η αναγγελία, καρπός της εργώδους προσπάθειας της Ελληνικής Κυβέρνησης, χαροποίησε τα μέγιστα το πανελλήνιο και κάθε φιλέλληνα, αποτελεί δε εν τοις πράγμασιν επιβράβευση του φρονήματος και επαύξηση της ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας και ιδιαίτερα του Πολεμικού Ναυτικού μας.

Στην ομιλία σας στην Κοινή Σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων των Η.Π.Α. αναφερθήκατε στο Μεσολόγγι, την Ιερή Πόλη του Γένους μας, η οποία δια των Πολιορκιών και της Εξόδου, έχει καταστεί το παγκόσμιο σύμβολο των αγώνων των ανθρώπων για την Ελευθερία. Η Πρώτη Πολιορκία του ενέπνευσε στον Εθνικό μας Ποιητή τον Ύμνο εις την Ελευθερίαν, η Δεύτερη Πολιορκία του και η Έξοδος ενέπνευσε τους Ελεύθερους Πολιορκημένους. Ο Κήπος των Ηρώων της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, το ιερότερο τοπόσημο της νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας, ο Τύμβος των Ελευθέρων Πολιορκημένων και τα Μνημεία των Ελλήνων και Φιλελλήνων που περικλείει, ανάμεσά τους Αμερικανών και Γάλλων, υποδέχονται κάθε χρόνο τις χιλιάδες των προσκυνητών, όσων συμμετέχουν στην λιτάνευση της Εικόνας της Εξόδου, με επικεφαλής την πολιτειακή, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας μας και τους εκπροσώπους όλων των φίλων και συμμάχων χωρών.

Το έπος της Εξόδου επισκίασε όμως την πρότερη ναυτική ιστορία της Ιερής πόλης, αφού εκεί ιδρύθηκε το πρώτο ναυπηγείο της σύγχρονης ιστορίας μας, από τις κλίνες του οποίου καθελκύστηκαν τα πρώτα κοίτη ενός εμπορικού στόλου που έμελλε να γίνει ο μεγαλύτερος στόλος της Μεσογείου. Του στόλου του Μεσολογγίου. Η ναυτική πρωτιά της πόλης όμως δεν τελειώνει εδώ, αφού το λιμάνι του Μεσολογγίου ήταν το πρώτο επίσημα καταχωρημένο στους ναυτικούς μεσογειακούς χάρτες. Μέχρι το 1770 ο Μεσολογγίτικος στόλος είχε εκτοπίσει απ’ το θαλάσσιο εμπόριο της Μεσογείου τόσο τα Βενετσιάνικα, όσο και τα Γαλλικά και Αγγλικά πλοία.

Με την έκρηξη της επανάστασης του Ορλώφ το 1770, το Μεσολόγγι πρόσφερε το ναυτικό του τέκνο στον αγώνα για του Έθνους. Η τραγική κατάληξη εκείνης της επανάστασης βρήκε τα Μεσολογγίτικα σκάφη να καίγονται από τους Τούρκους, θυσία στον αγώνα για την ελευθερία. Το μέγεθος του στόλου που κάηκε ήταν τέτοιο που σύμφωνα με μαρτυρίες οι φλόγες φώτιζαν τον Πατραϊκό επί 3 νύχτες.
Η ημερομηνία ήταν 10 Απριλίου 1770. Την ίδια ακριβώς ημερομηνία που 56 χρόνια αργότερα έγινε η Έξοδος.

Αυτή η άγνωστη, προσφορά της Ιερής Πόλης δεν έχει αναγνωρισθεί και τιμηθεί ως της αναλογεί. Όπως, ίσως, δεν έχει αναδειχθεί και η εν γένει σημασία της ως συμβόλου των αγώνων για την Ελευθερία.

Εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε,

Το Πολεμικό Ναυτικό μας, εξ όσων γνωρίζουμε, δεν είχε ως σήμερα εντάξει στους κόλπους του κάποιο πλοίο φερώνυμο του ονόματος της Ιερής Πόλης. Η απόκτηση των νέων φρεγατών μας, και το γεγονός μάλιστα ότι η ένταξή τους στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα συμπέσει χρονικά με τον εορτασμό κατά το έτος 2026 των διακοσίων ετών από το μοναδικό γεγονός της Ελληνικής και παγκόσμιας ιστορίας, την Έξοδο του Μεσολογγίου, μας διακινεί να εκφράσουμε προς εσάς πρόσκληση, παράκληση και προτροπή να μεριμνήσετε ώστε, μία εκ των τεσσάρων νέων φρεγατών να λάβει το όνομα της Ιεράς Πόλεως και να ενταχθεί στον στόλο μας ως Φρεγάτα «Μεσολόγγι».
Οραματιζόμαστε την 4η Απριλίου, Σάββατο του Λαζάρου του 2026, την Φρεγάτα «Μεσολόγγι» να περνά εμπρός από το Βασιλάδι και την Κλείσοβα και να εισέρχεται στον λιμένα της Ιεράς Πόλεως υπό τους ήχους της Μπαντονάδας, του αυθεντικού ιστορικού εμβατηρίου της Φρουράς των Ελευθέρων Πολιορκημένων. Και ύστερα από 200 έτη, όλη η Ελλάδα θα ξαναστρέψει το βλέμμα της στο Μεσολόγγι και στα ιερά του χώματα, όπου πλήθη απ’ όλη την πατρίδα μας θα έρθουν να προσκυνήσουν τους τάφους των προγόνων μας.