Τη Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου, αναμένεται να βρεθούν ενώπιον του ανακριτή για την απολογία τους, οι Θεματοφύλακες του Συντάγματος. Οι 11 συλληφθέντες κατηγορούνται για την αρπαγή του διευθυντή του 1ου γυμνασίου Αιγινίου Πιερίας. Σε βάρος τους έχει ασκηθεί δίωξη για το κακούργημα της από κοινού αρπαγής καθώς και για τα πλημμελήματα της διάπραξης κακουργήματος, διατάραξης λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας και παραβίασης των μέτρων περί μολυσματικών ασθενειών.

Αυτόπτης μάρτυρας για τους «Θεματοφύλακες του Συντάγματος»: Του έβαλαν χειροπέδες και ο άνθρωπος πονούσε και φώναζε

Σε δύο από τους έντεκα έχει ασκηθεί και δίωξη για απλή σωματική βλάβη. Μία γυναίκα διώκεται, επιπλέον, για το αδίκημα της παράβασης του νόμου περί προσωπικών δεδομένων και ένας άντρας για διασπορά ψευδών ειδήσεων. Μεταξύ των 11 συλληφθέντων στο Αιγίνειο Πιερίας είναι μία δασκάλα χορού, μια νοικοκυρά, ένας απόστρατος αστυνομικός από τα Τρίκαλα και ένας άνεργος από το Ίλιον.

Τι υποστηρίζει ο δικηγόρος τους

Σύμφωνα με το δικηγόρο τους, Βασίλη Νουλέζα, οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι πως με τις ακραίες νομοθετικές παρεμβάσεις που εφαρμόζει η κυβέρνηση στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας έχει καταλυθεί το σύνταγμα και το δημοκρατικό πολίτευμα και θεωρούν πως έτσι ενεργοποιείται το άρθρο 120. «Το άρθρο 120, λέει εν ολίγοις ότι επαφίεται στον συνταγματικό πατριωτισμό των Ελλήνων πολιτών να διαφυλάξουν το σύνταγμα όταν καταλύεται», υπογράμμισε ο ίδιος, ο οποίος ανέφερε ότι διαφωνεί με κάθε μορφή βίας και ότι ενδεχομένως ερμηνεύουν στρεβλά το σύνταγμα. Επιπλέον, ο κ. Νουλέζας επισήμανε ότι δεν ταυτίζεται με τις απόψεις τους, αλλά είναι νωρίς για να τους καταδικάσουμε. Σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μόνο τρεις από τους 11 έχουν παιδιά στο σχολείο. Οι υπόλοιποι είναι από γύρω περιοχές. Σύμφωνα με το thestival.gr, οι υποστηρικτές των Θεματοφυλάκων, που βρέθηκαν έξω από τα δικαστήρια σε ένδειξη συμπαράστασης, υποστήριξαν ότι οι κατηγορούμενοι «δεν έχουν σχέση με την απόφαση των γονέων να αρπάξουν τον διευθυντή».