Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε στον Καζάκο ομόλογό του Κασίμ Τζομάρτ Τοκάγιεφ κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα, Πέμπτη, ότι η Τουρκία στέκεται αλληλέγγυα προς το Καζακστάν μεσούσης της εξέγερσης στην πρώην σοβιετική δημοκρατία, όπως ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.

Η τουρκική προεδρία αναφέρει ότι ο Ερντογάν είπε στον Τοκάγιεφ πως η Τουρκία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και προσφέρει «κάθε μορφή τεχνικής πληροφόρησης και εμπειρίας», εάν χρειαστεί. Ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα οι εντάσεις να κατευναστούν και μια νέα κυβέρνηση να σχηματιστεί το συντομότερο δυνατόν, προστίθεται.

Ο Ερντογάν συζήτησε επίσης τις εξελίξεις με τους ηγέτες του Αζερμπαϊτζάν, της Κιργιζίας και του Ουζμπεκιστάν και δήλωσε ότι πιστεύει ότι η κρίση πρέπει να επιλυθεί μέσω του διαλόγου, αναφέρει η τουρκική προεδρία.

Νέος κύκλος βίας μαίνεται στην κύρια πόλη του Καζακστάν την Πέμπτη, αφού η Ρωσία εφόρμησε με αλεξιπτωτιστές τη νύχτα για να καταπνίξει μια εξέγερση σε ολόκληρη τη χώρα στο πρώην σοβιετικό κράτος που ήταν στενά σύμμαχος με τη Μόσχα.

Η αστυνομία στην κύρια πόλη Αλμάτι είπε ότι σκότωσε δεκάδες ταραχοποιούς κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι τουλάχιστον 18 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων δύο βρέθηκαν αποκεφαλισμένα. Το υπουργείο Εσωτερικών είπε ότι 2.000 άτομα συνελήφθησαν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ