Το δίκτυο France 24 εξήγαγε ήδη τα πρώτα συμπεράσματα μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών. Ο συνασπισμός του Μακρόν φαίνεται πολύ πιο αδύναμος από ό,τι το 2017, όταν κυριάρχησε στον πρώτο γύρο και κατέκτησε την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών. Αυτή τη φορά, το ποσοστό των ψήφων του (25,75%) σχεδόν ισοφαρίστηκε με αυτό του NUPES (25,66%).

Ακολουθεί ο Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν με 18,68%. Οι ακροδεξιοί υποψήφιοι απέτυχαν σε μεγάλο βαθμό να επωφεληθούν από την επιτυχία της Λεπέν στις προεδρικές εκλογές, στις οποίες συγκέντρωσε ποσοστό άνω του 40% στον δεύτερο γύρο.

Παρ’ όλα αυτά, η ψηφοφορία της Κυριακής υπόσχεται σημαντική ενίσχυση για το κόμμα της Λεπέν στο κοινοβούλιο. Ο Εθνικός Συναγερμός διαθέτει επί του παρόντος μόλις οκτώ έδρες στην Εθνοσυνέλευση, λιγότερες από τις 15 που απαιτούνται για τον σχηματισμό κοινοβουλευτικής ομάδας -προϋπόθεση για να έχει πραγματικό βάρος στην αίθουσα. Αυτό είναι πιθανό να αλλάξει την επόμενη Κυριακή, με τον Εθνικό Συναγερμό να προβλέπεται να κερδίσει από 20 έως 45 έδρες, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του FRANCE 24 που συνεργάζεται με την Ipsos/Sopra Steria.

Αντίθετα, οι Ρεπουμπλικάνοι αναμένεται να χάσουν έως και τις μισές έδρες τους. Το κόμμα κέρδισε 10,42% την Κυριακή – καλύτερο από το 4,78% που διεκδικούσε η υποψήφια πρόεδρός τους Valerie Pecresse τον Απρίλιο, αλλά ωστόσο μια απότομη πτώση για το κόμμα που για δεκαετίες ήταν ο σημαιοφόρος της γαλλικής δεξιάς. Κανένα άλλο κόμμα δεν κέρδισε πάνω από 5%.

 

Το κλειδί για τον δεύτερο γύρο θα είναι η προσέλευση των ψηφοφόρων. Στην ψηφοφορία της Κυριακής σημειώθηκε νέο χαμηλό ρεκόρ εκλογικής συμμετοχής, με το 52,49% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων να μένουν στο σπίτι τους. Οι ηγέτες της αριστεράς επιδιώκουν να συγκεντρώσουν πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή την επόμενη εβδομάδα, με την προσδοκία ότι οι δυσαρεστημένοι της Γαλλίας είναι πιθανότερο να ψηφίσουν αυτούς παρά τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ο Μακρόν ελπίζει να διατηρήσει την πλειοψηφία
Με ένα τόσο ανοιχτό αποτέλεσμα στον πρώτο γύρο, το διακύβευμα της επόμενης Κυριακής θα είναι υψηλό. Οι δύο κορυφαίοι συνασπισμοί διαφημίζουν και οι δύο τις πιθανότητές τους να κερδίσουν την απόλυτη πλειοψηφία (289 από τις 577 έδρες). Οι τελευταίες προβλέψεις, ωστόσο, υποδηλώνουν ότι και οι δύο θα μπορούσαν κάλλιστα να υπολείπονται – ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο σενάριο για την Πέμπτη Δημοκρατία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Ipsos/Sopra Steria, ο συνασπισμός του Μακρόν θα μπορούσε να κερδίσει από 255 έως 295 έδρες. Το NUPES προβλέπεται να κερδίσει μεταξύ 150 και 190 εδρών.

Στόχος της Αριστεράς είναι να εξαναγκάσει τον Μακρόν σε «συγκατοίκηση» κερδίζοντας την πλειοψηφία και αναγκάζοντάς τον να διορίσει μέλη του συνασπισμού NUPES ως υπουργούς της κυβέρνησης. Οι τρέχουσες προβλέψεις κάνουν αυτό το σενάριο να φαίνεται απίθανο, αλλά η Αριστερά έχει μεγάλες πιθανότητες να επιβληθεί ως η αξιωματική αντιπολίτευση και να καταστήσει πολύ πιο δύσκολο για την ομάδα του Μακρόν να περάσει νόμους μονομερώς.

Στο άλλο άκρο του φάσματος, οι Ρεπουμπλικάνοι θα επιδιώξουν να διατηρήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες από τις σημερινές 101 έδρες τους. Οι προβλέψεις της Ipsos/Sopra Steria τους τοποθετούν σε 50 έως 80 έδρες, ακολουθούμενοι από τον Εθνικό Συναγερμό με 20 έως 45 έδρες. Αυτό θα μπορούσε να αφήσει στους Ρεπουμπλικάνους την ευκαιρία να παίξουν το ρόλο του ρυθμιστεί, αν ο Μακρόν καταλήξει να χρειαστεί να συγκροτήσει κυβέρνηση συνασπισμού.

Αξιοσημείωτοι νικητές και ηττημένοι
Μόνο λίγοι υποψήφιοι κέρδισαν τις έδρες τους στον πρώτο γύρο: τέσσερις για το NUPES και ένας για τον συνασπισμό του Μακρόν.

Η Μαρίν Λεπέν έφτασε κοντά, κερδίζοντας την απόλυτη πλειοψηφία (53,94%) στην επανεκλογή της στη βόρεια περιοχή Pas-de-Calais. Ωστόσο, θα οδηγηθεί σε επαναληπτικό γύρο την επόμενη εβδομάδα, λόγω της χαμηλής συμμετοχής: Οι υποψήφιοι χρειάζονται την υποστήριξη τουλάχιστον του ενός τετάρτου των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων για να παρακάμψουν τον δεύτερο γύρο, ένα όριο που η Λεπέν δεν κατάφερε να ξεπεράσει. Θα αντιμετωπίσει την υποψήφια του NUPES Marine Tondelier, η οποία έλαβε 23,43% στον πρώτο γύρο.

Ίσως ο πιο αξιοσημείωτος χαμένος την Κυριακή ήταν ο ακροδεξιός Ερίκ Ζεμούρ, ο οποίος προσέλκυσε τεράστια προσοχή από τα μέσα ενημέρωσης στην προεδρική κούρσα, αλλά μέχρι στιγμής έχει αποτύχει ως υποψήφιος. Ο Ζεμούρ απέτυχε να περάσει στον δεύτερο γύρο την Κυριακή στην προσπάθειά του να διεκδικήσει την έδρα που εκπροσωπεί το Saint Tropez. Σε εθνικό επίπεδο, το κόμμα του Reconquest κέρδισε μόλις το 4,24% των ψήφων και δεν έστειλε ούτε έναν υποψήφιο στον επαναληπτικό γύρο.

Ο Jean-Michel Blanquer, ο οποίος μέχρι πρόσφατα ήταν υπουργός Παιδείας του Μακρόν, αντιμετώπισε επίσης μια οδυνηρή ήττα, καθώς ήρθε τρίτος πίσω από τον Thomas Menage του Εθνικού Συναγερμού και τον Bruno Nottin του NUPES στην κούρσα του στην κεντρική Γαλλία.

Δύο νυν υπουργοί βρίσκονται επίσης σε επισφαλή θέση: η υπουργός Περιβάλλοντος Amelie de Montchalin και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Clement Beaune, οι οποίοι και οι δύο ήρθαν πίσω από τους υποψηφίους του NUPES στις κούρσες τους. Εάν δεν κερδίσουν τις επαναληπτικές τους εκλογές την επόμενη Κυριακή, θα χάσουν τις κυβερνητικές τους έδρες.

Άλλοι υπουργοί του Μακρόν τα πήγαν καλύτερα. Η πρωθυπουργός Elisabeth Borne, η οποία δεν είχε ποτέ στο παρελθόν θέσει υποψηφιότητα, βγήκε περίπου 10 μονάδες μπροστά από τον υποψήφιο του NUPES στην υποψηφιότητά της για μια έδρα στη βόρεια περιοχή Calvados. Ο υπουργός Εσωτερικών Gerald Darmanin πέρασε επίσης άνετα στον δεύτερο γύρο, όπως και ο Damien Abad, υπουργός Αλληλεγγύης και Αναπήρων, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για βιασμό. Ο Abad θα αντιμετωπίσει στον δεύτερο γύρο την υποψήφια του NUPES Florence Pisani.