Τις προάλλες, ο πρωθυπουργός, για μία ακόμη φορά, δήλωσε στους υπουργούς του πως οι εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της κυβερνητικής θητείας. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος καλόπιστος για να πειστεί για την ειλικρίνειά του τη στιγμή που έκανε τη συγκεκριμένη δήλωση. Οντως ο σχεδιασμός του πρωθυπουργού είναι αυτός. Αυτό το γεγονός, όμως, δεν του στερεί το προνόμιο να αποφασίσει εκλογές νωρίτερα, αν κρίνει πως συμφέρει πρωτίστως την πατρίδα μας και ακολούθως τη Νέα Δημοκρατία. Με δεδομένο ότι από το φθινόπωρο όλα τα κόμματα θα αρχίσουν να προετοιμάζονται για τις εκλογές, ο εκλογικός αιφνιδιασμός, ως τακτικό πλεονέκτημα, δεν θα υφίσταται για την κυβέρνηση. Και ούτε εκλογές που θα διενεργηθούν έξι μήνες πριν από τη συμπλήρωση της τετραετίας, ουσιαστικά, μπορεί να θεωρηθούν πρόωρες.
Η δήλωση του πρωθυπουργού για τον χρόνο των εκλογών συνοδεύτηκε συγχρόνως και από μια προτροπή προς τους υπουργούς να επιταχύνουν το έργο τους, ενώ ήθελε να τους απαλλάξει από το άγχος της επανεκλογής τους, που λειτουργεί παραλυτικά για το κυβερνητικό έργο. Γιατί όλες οι μεγάλες τομές και οι μεταρρυθμίσεις έχουν βραχυπρόθεσμα πολιτικό κόστος. Προκαλούν σε πρώτη φάση τις αντιδράσεις αυτών που θίγονται. Διότι μεγάλη τομή και μεταρρύθμιση χωρίς συγκρούσεις με κατεστημένες νοοτροπίες, συμπεριφορές και συμφέροντα δεν υπάρχει. Τα θετικά αποτελέσματά τους φαίνονται σε βάθος χρόνου. Και γι’ αυτό πάντα οι δομικές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να γίνονται τον πρώτο χρόνο μιας κυβερνητικής θητείας, όταν και η λαϊκή εντολή είναι νωπή και η αντιπολίτευση δεν έχει συνέλθει ακόμη από την ήττα της.
Στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σχεδόν ευθύς ως ανέλαβε, της έτυχαν οι γνωστές, αλλεπάλληλες, δύσκολες καταστάσεις. Ολος ο προγραμματισμός πήγε πίσω, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν στο υπόλοιπο της θητείας της. Συνεπώς, οι υπουργοί θα πρέπει να επιταχύνουν τους ρυθμούς τους, απερίσπαστοι από μιαν υφέρπουσα προεκλογική ατμόσφαιρα. Η κυβέρνηση δεν έχει την πολυτέλεια το επόμενο χρονικό διάστημα να πορευθεί με υπουργούς που έχουν τα «μολύβια κάτω», τρέχοντας για την επανεκλογή τους. Αλλωστε, ένας ανασχηματισμός, λάιτ ή σαρωτικός, είναι πάντα ένα σοβαρό ενδεχόμενο. Κάτι μεταξύ κινήτρου και πίεσης.
πηγή: kathimerini.gr