Το μηχάνημα που χρησιμοποιούσε ο Αδόλφος Χίτλερ για να ανταλλάσει κρυπτογραφημένα μηνύματα με τους στρατηγούς του, βρέθηκε σε μια… αποθήκη στον κήπο μιας ηλικιωμένης γυναίκας στο Έσσεξ!
Οι εθελοντές του Εθνικού Μουσείου Υπολογιστών στο Bletchley Park θέλοντας να βρουν τα κομμάτια που έλειπαν από το ιστορικό μηχάνημα χρησιμοποίησαν το Ebay!  Εκεί βρήκαν το πληκτρολόγιο της μηχανής Lorenz που πωλούνταν για 9,50 δολάρια!
Το μουσείο, στο Buckinghamshire, ζητεί τώρα από τους ανθρώπους να ψάξουν σε αποθήκες, σοφίτες και κήπους για τον κινητήρα, ένα άλλο βασικό κομμάτι του εξοπλισμού που λείπει και θα ολοκληρώσει τη συσκευή. Πρόκειται για ένα κομμάτι που μοιάζει με μια μικρή μπάλα του ράγκμπι με άξονες που προεξέχουν σε κάθε άκρο.
Σημειώνεται ότι η πραγματική αξία της αγοράς από την ηλικιωμένη γυναίκα που είχε το μηχάνημα, αποκαλύφθηκε μετά τον καθαρισμό στο εργαστήρι στο Bletchley Park, όπου εδρεύει το μουσείο, όταν αποκαλύφθηκε λεπτομερώς η σβάστικα και το ρουνικό κλειδί με το έμβλημα των Eς Ες.
Ο Andy Clark, πρόεδρος στο Εθνικό Μουσείο Computing, δήλωσε πως η Lorenz  είναι πολύ σημαντικότερο εύρημα από τη διάσημη φορητή μηχανή Enigma του Χίτλερ την οποία γνωρίζουν όλοι!
Για ψαχτείτε λοιπόν, μπορεί κάπου δίπλα σας να υπάρχει ο κινητήρας που θα “ξεκλειδώσει” άγνωστες πτυχές της ιστορίας.