Συναγερμός σήμανε στο Μέγαρο Μαξίμου το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, για την ανεξαρτησία του Ντονμπάς.

Με το βλέμμα στις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία ανακοινώθηκε η έκτακτη σύγκληση, για σήμερα στις 9.30 το πρωί, του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στη συνεδρίαση κλήθηκε να συμμετάσχει και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, καθώς, όπως διευκρίνιζαν αρμόδιες πηγές, πρόκειται να εξεταστούν, εκτός από τα στρατιωτικά, και γεωπολιτικά ζητήματα που σχετίζονται με την κρίση στην Ουκρανία και τα ενεργειακά θέματα. Αναμένεται να δοθεί έμφαση στα ενεργειακά αποθέματα και την αναζήτηση εναλλακτικών πηγών για τον εφοδιασμό της χώρας με φυσικό αέριο.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι ο πρωθυπουργός είχε αναβάλει συνέντευξη που επρόκειτο να παραχωρήσει αύριο σε αθλητικό ραδιόφωνο, για να αναφερθεί στις νέες ρυθμίσεις για την αποτροπή της βίας στους αθλητικούς χώρους.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα, στις 14/02, είχε πραγματοποιηθεί έκτακτη τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, παρουσία στενών συνεργατών του και ενεργειακών παραγόντων της αγοράς. Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε να πληροφορηθεί για τα σενάρια της κρίσης και τις επιπτώσεις που θα έχει για τη χώρα μας η κλιμάκωση της έντασης, καθώς το ρωσικό αέριο καλύπτει το 40% με 45% των ετήσιων αναγκών μας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης και Aκης Σκέρτσος, ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Κυβέρνησης, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Θανάσης Ντόκος, και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.