Στη Γερμανία βρίσκεται από το βράδυ της Παρασκευής ο Πρωθυπουργός, προκειμένου να συμμετάσχει στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου η οποία διεξάγεται από τη δεκαετία του ’60, είναι η σημαντικότερη διεθνής διάσκεψη για θέματα παγκόσμιας και περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Πρωθυπουργός θα εκφωνήσει ομιλία σχετικά με τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα η διεθνής κοινότητα και η ΕΕ και θα αναφερθεί στη σημασία που έχει η ανάδειξη ενός νέου οράματος συνεργασίας, διαλόγου και εξεύρεσης λύσεων, απέναντι στην λογική της αδράνειας, της εθνικής περιχαράκωσης και του εθνικισμού.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, θα αναφερθεί: στην έξοδο της Ελλάδας από την κρίση και τα μνημόνια, στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, στην επίλυση του Μακεδονικού και την προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής και σταθερότητας στα Βαλκάνια, στο ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή, στη συνεχιζόμενη προσπάθεια για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό και στις προοπτικές των ελλητουρκικών και ευρωτουρκικών σχέσεων.
Αλέξης Τσίπρας
Στο περιθώριο της Διάσκεψης, θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με ξένους ηγέτες και αξιωματούχους (μεταξύ οποίων και σειρά αμερικανούς γερουσιαστές), καθώς και με στελέχη των πολιτικών κομμάτων της Γερμανίας.
Το βράδυ του Σαββάτου, ο κ. Πρωθυπουργός πρόκειται να βραβευθεί μαζί με τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας κ. Ζάεφ με το βραβείο Ewald von Kleist για την προσφορά τους στην διεθνή ειρήνη και την ειρηνική επίλυση διαφορών, μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Αναλυτικά το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού:
Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου
10:30: Συνάντηση με Ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών
15:00: Ομιλία του Πρωθυπουργού στο πλαίσιο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια
16:00: Συνάντηση με Συμπρόεδρο Πρασίνων κα Annalena Baerbock
17:00: Συνάντηση με πρώην Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden
20:00: Επίσημο δείπνο κατά το οποίο ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα τιμηθεί από κοινού με τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, με το βραβείο Ewald von Kleist