Συνεδριάζει στις 14:00 η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να αποτιμήσει την επιδημιολογική κατάσταση και να εισηγηθεί για το άνοιγμα των σχολείων. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, εφόσον υπάρξουν οριστικές εισηγήσεις, οι υπουργοί Υγείας Θάνος Πλεύρης και Παιδείας Νίκη Κεραμέως θα κάνουν δηλώσεις.

Όπως είχε αναφέρει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η βούληση και η αρχική θέση, είναι τα σχολεία να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου, αλλά με πιθανή επικαιροποίηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου.

Τα σενάρια για τα νέα πρωτόκολλα

Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, αναμένεται να αυξηθούν από δύο σε τρία τα self test που γίνονται εβδομαδιαίως στους μαθητές, ενώ εξετάζεται και η αυστηροποίηση των πρωτοκόλλων αναφορικά με το πότε θα κλείνει ένα τμήμα ανάλογα με τον αριθμό των κρουσμάτων.

Συγκεκριμένα, προκρίνεται ενδεχόμενη αύξηση των τεστ, χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί αν θα διενεργούνται σε 24ωρη ή 48ωρη βάση.

Παράλληλα, σε περίπτωση κρούσματος είναι πιθανό να υποβάλλονται σε τεστ όλοι οι μαθητές και όχι μόνο οι στενές επαφές τους, όπως ισχύει έως τώρα.

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης άφησε ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου τα σχολεία, εάν αυτό προτείνει η επιτροπή των ειδικών.

Την ίδια ώρα, η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, επανέλαβε μιλώντας την Δευτέρα, στο κεντρικό δελτίου του ΑΝΤ1, την πάγια θέση της, τα σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι τα σχολεία να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου με αυξημένο testing, δηλαδή να προσκομίζουν self test και οι εμβολιασμένοι μαθητές και να αυξηθούν ενδεχομένως σε τρία τα εβδομαδιαία self test.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός, που ειναι σε διαρκή επικοινωνία μαζί της, θα συναντηθεί με την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, προκειμένου να δρομολογηθούν οι τελικές αποφάσεις.

Ο αριθμός των κρουσμάτων, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και ο αριθμός των νοσηλευομένων σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αλλά και η ηλικιακή ομάδα των νέων ασθενών, είναι παράγοντες που θα παίξουν κομβικό ρόλο στις αποφάσεις.