Σχέδιο για εξοικονόμησης ενέργειας με μείωση της κατανάλωσης ρεύματος ενόψει του θερμού ελληνικού καλοκαιριού ετοιμάζει η κυβέρνηση. Το σχέδιο «θερμοστάτης», θα περιλαμβάνει μπόνους σε ιδιώτες και δίνει κίνητρα στο Δημόσιο για μείωση της χρήσης των κλιματιστικών, αναμένεται να ανακοινωθεί άμεσα, από το οικονομικό επιτελείο.

Το σχέδιο που θα περιλαμβάνει ρύθμιση της θερμοκρασίας των κλιματιστικών, θα αναλύσουν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αυτό θα προβλέπει κίνητρα για μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και συστάσεις για να λειτουργούν τα κλιματιστικά στους 26 με 27 βαθμούς.

Η επιχειρήσει «θερμοστάτης» περιλαμβάνει επίσης και περιορισμό στις καταναλώσεις του οδικού φωτισμού και παρεμβάσεις για την αντικατάσταση λαμπτήρων με σύγχρονους ενεργειακά αποδοτικούς, ενώ θα είναι υποχρεωτικό και το σβήσιμο των φώτων μετά το τέλος κάθε εργασίας, όπου αυτά δεν είναι απαραίτητα.. Εκτιμάται μάλιστα πως με το μέτρο αυτό θα εξοικονομηθεί ένα ποσό μεταξύ 18 με 20 εκατομμυρίων ευρώ.

«Με μερικές αλλαγές στη συμπεριφορά μας μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια, να γλιτώσουμε χρήματα και να διευκολύνουμε την προσπάθεια της χώρας να μειώσει συνολικά το ενεργειακό της αποτύπωμα. Είναι πολιτικές που μόνο όφελος έχουν στην εφαρμογή τους. Η κυβέρνηση θα φροντίσει να παρουσιάσει σύντομα ένα συγκεκριμένο και συνεκτικό σχέδιο», ήταν η αναφορά που έκανε ο πρωθυπουργός στη συνάντησή του με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Σε υπουργεία, δήμους κι άλλους δημόσιους φορείς που θα συμμορφωθούν με τις συστάσεις για μειωμένη κατανάλωση και θα χαμηλώσουν φώτα και κλιματιστικά, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την δυνατότητα να δώσει ακόμη και bonus. Σύμφωνα με το ertnews.gr, η σύγκριση των λογαριασμών της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Δεδομένου πως δεν υπάρχει άμεσος τρόπος να ελεγχθεί η θερμοκρασία ενός κλιματιστικού, το αν ένας φορέας ανταποκρίνεται στις κυβερνητικές συστάσεις θα διαπιστωθεί από τη σύγκριση των αντίστοιχων περσινών λογαριασμών.

Και όταν διαπιστώνεται χαμηλότερη κατανάλωση από ένα ποσοστό που θα οριστεί, τότε ο φορέας θα έχει bonus και θα επιβραβεύεται με αυξημένα κονδύλια από τον τακτικό προϋπολογισμό.

Για την εφαρμογή του μέτρου το υπουργείο Οικονομικών θα φτιάξει πλατφόρμα όπου θα καταχωρούνται τα στοιχεία και οι καταναλώσεις κάθε δημόσιου κτιρίου. Οι υπουργοί που θα ανακοινώσουν τα μέτρα, θα κάνουν σύσταση και σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να «χαμηλώσουν το ρεύμα».

Το υπουργείο, φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο bonus και στα νοικοκυριά που θα μειώσουν την κατανάλωσή τους, μέσω αντίστοιχου μηχανισμού σύγκρισης με το αντίστοιχο περσινό δίμηνο. Στα νοικοκυριά το bonus θα είναι η αυξημένη επιδότηση ρεύματος.

Σημαντικό ρόλο σε αυτό θα παίξει και η πλατφόρμα, που θα ανοίξει στις 14 Ιουνίου, για την αποζημίωση έως και 600 ευρώ για τις επιπλέον καταναλώσεις από τον Δεκέμβριο έως τον Μάιο.

Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως μόνο από τον περιορισμό κατανάλωσης στους οδικούς φωτισμούς μπορεί να προκύψει εξοικονόμηση 18 έως 20 εκατ. ευρώ.

Το σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας σε Ισπανία και Πορτογαλία
Πρόκειται για μια ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία ήδη έχει αρχίσει να εφαρμόζεται στην Ισπανία και την Πορτογαλία, που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα με την Ελλάδα στην κατανάλωση ενέργειας.

Το ελληνικό σχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνει κίνητρα για αντικατάσταση παλαιών, ενεργοβόρων συσκευών (κλιματιστικά, ψυγεία, καταψύκτες), καθώς και για παραγωγή ενέργειας από αυτούς που την καταναλώνουν (π.χ. φωτοβολταϊκά σε στέγες κτηρίων, δημόσιων και ιδιωτικών, ηλιακούς θερμοσίφωνες κ.λπ.).

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν υπάρχει κανένα θέμα διακοπών στην παροχή ρεύματος, με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας. Θα υπάρξει, όμως, σειρά κανόνων για ρύθμιση της θερμοκρασίας στα δημόσια κτίρια και παράλληλη σύσταση για το ίδιο και στις ιδιωτικές κατοικίες.