“Όλες σχεδόν οι περιοχές της χώρας εμφανίζουν προσωρινή αναστροφή της πορείας της διασποράς του SARS-CoV-2, με πιο έντονη την αυξητική πορεία στην Άρτα, στην Πρέβεζα, στη Μύκονο, στη Σαντορίνη και στο Λασίθι. Όσον αφορά τις μεγάλες πόλεις, η Αττική εμφανίζει λίγο πιο έντονη ανοδική διακύμανση από τη Θεσσαλονίκη, αλλά αναμένεται να επανέλθει η πτωτική πορεία μετά από την επόμενη εβδομάδα. Είναι φανερό ότι αυτό που παρατηρούμε είναι απόρροια της χαλάρωσης των Πασχαλινών διακοπών. Στις πιο πολλές περιοχές της χώρας με έμφαση στην περιφέρεια η πτωτική πορεία της πανδημίας έχει ανατραπεί πλήρως την τελευταία εβδομάδα” αναφέρει ο καθηγητής Σαρηγιάννης.

Η ανάλυση που κάνουν για το enikos.gr ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης και η ομάδα του:
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο αριθμός κρουσμάτων του Σαββάτου ανέρχεται στα 6.718 νέα κρούσματα με τον αντίστοιχο κυλιόμενο μέσο όρο 7 ημερών να διαμορφώνεται στα 6.775. Οι προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE (που λαμβάνουν υπόψη την διασπορά όλων των μεταλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2) είναι 6.622 (ημερήσια νέα κρούσματα) και 6.919 (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) αντίστοιχα. Ο αριθμός των τεστ που πραγματοποιήθηκαν ήταν 169.279 και σε συνδυασμό με τον αριθμό των κρουσμάτων, ο δείκτης θετικότητας διαμορφώθηκε στο 4,0 %. Η πραγματοποίηση αριθμού τεστ σε επίπεδα άνω των 150.000 την ημέρα, συντελεί στο να εξάγουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την πορεία της πανδημίας, αλλά και να εντοπίζονται περισσότεροι ασυμπτωματικοί και προσυμπτωματικοί, συντελώντας στην ανάσχεση ή έστω στον μετριασμό πιθανής έξαρσης που μπορεί να συμβεί λόγω της εμφάνισης ολοένα και ταχύτερα μεταδιδόμενων στελεχών, σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα ανοίγματα. Σημαντικοί σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια αύξησης του αριθμού των τεστ ανίχνευσης του SARS-CoV-2 αποτελούν εκτός από τα rapid και τα self-test, για να καταπολεμηθεί η δυναμική αύξησης της διασποράς στις περιοχές όπου μια τέτοια αύξηση διαφαίνεται από τα μέχρι τώρα δεδομένα και την υπολογιστική πλατφόρμα CORE.

Ο αριθμός ημερήσιων θανάτων (35) που καταγράφηκε είναι οριακά μεγαλύτερος σε σχέση με την Παρασκευή (34). Όπως είχαμε προβλέψει ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος που σήμερα είναι 38,1 παραμένει υψηλός αν και βρίσκεται σε πτωτική πορεία που αναμένεται να συνεχιστεί σύμφωνα με το μοντέλο CORE.