Πολύ μειωμένη ήταν σήμερα το πρωί η προσέλευση πολιτών στο Mega Εμβολιαστικό Κέντρο στο Περιστέρι, όπου στην αρχή της διαδικασίας του εμβολιασμού σχηματίζονταν μεγάλες ουρές, όπως έδειξε νωρίτερα η κάμερα του ΣΚΑΪ. Τα 4.696 κρούσματα που κατέγραψε ο ΕΟΔΥ το Σάββατο (30.10) προκαλούν μεγάλη ανησυχία και οι προβλέψεις για την πορεία των κρουσμάτων είναι δυσοίωνες.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό και την εκπομπή «Σήμερα» και τόνισε ότι αυτή τη στιγμή καταγράφεται «ρεκόρ πανδημίας» σε επίπεδο διασποράς.

Σαρηγιάννης: Πάμε ολοταχώς για μέσο όρο 5000 κρούσματα
«Μέσα στον Νοέμβριο περιμένουμε να συνεχιστεί αυτή η αυξητική πορεία και να φτάσουμε σίγουρα στα 5.000 κρούσματα μέχρι τα μέσα του μήνα εβδομαδιαία. Αυτή τη στιγμή ο εβδομαδιαίος μέσος όρος είναι 3.600. Αν δεν πάρουμε μέτρα αναχαίτισης της διασποράς αυτή τη στιγμή, η τάση του αριθμού των θανάτων θα είναι αυξητική», δήλωσε.

Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι πρέπει να γίνουν υποχρεωτικά τα τεστ σε όλους τους εργαζομένους. «Ο ανεμβολίαστος χρειάζεται δύο ή τρία τεστ την εβδομάδα και ο εμβολιασμένος ένα. Πρέπει να σταματάμε την αλυσίδα μετάδοσης, γιατί οι εμβολιασμένοι μπορεί να μην έχουν καθόλου συμπτώματα ή πολύ ήπια και να μπερδεύονται» ανέφερε.

Σαρηγιάννης – Θεσσαλονίκη: Από τα μέσα του μήνα μπορεί να μην έχει καν ελεύθερη ΜΕΘ

Σε ό,τι αφορά στον αριθμό των διασωληνωμένων ο κ. Σαρηγιάννης είπε ότι από τα μέσα του μήνα μπορεί να μην έχει καν ελεύθερη ΜΕΘ. «Πανελλαδικά θα έχουμε πρόβλημα όχι πριν τις 10 Δεκεμβρίου. Όμως μέχρι τέλος Νοεμβρίου μπορεί να φτάσουμε σε επίπεδα που η Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα, δε θα μπορεί να καλύψει το συνολικό της δυναμικό ΜΕΘ. Με το να μην υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ για Covid, οι γιατροί θα πρέπει να πάρουν από γενικές κλινικές ΜΕΘ», ανέφερε.Υπογράμμισε ότι η πίεση στα νοσοκομεία θα είναι σαν του 2020 αλλά με διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Χαρακτήρισε το μέτρο των SMS σε ανεμβολίαστους «αδύναμο» και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνουν δύο πράγματα:

Να πάει το εμβολιαστικό κέντρο στον κόσμο. «Αυτό που έχει γίνει με τις κινητές μονάδες είναι σημαντικό, ειδικά σε πιο μικρές περιοχές, όπως χωριά που υπάρχει μεγάλο έλλειμμα εμβολιασμού», σημείωσε.
Συμβολή προσωπικών γιατρών. «Σε συντονισμό με τον ιατρικό σύλλογο ο προσωπικός γιατρός πρέπει να έρθει σε επαφή ενεργά με τον ασθενή του και να του εξηγήσει τα θετικά το εμβολιασμού.