Ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης και η ομάδα του αποκωδικοποιούν καθημερινά για το enikos.gr την ημερήσια επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, παραθέτοντας τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα.

“Η πορεία της πανδημίας παραμένει πτωτική αλλά υπάρχουν ήδη μικρές ανατροπές πορείας όπως αυτή στη Μύκονο, που ερμηνεύονται από την υπερβολική χαλάρωση στη χρήση των μέτρων προσωπικής προστασίας. Ας προσέξουμε ακόμη, η παραλλαγή Ο2 είναι εδώ και είναι υπερμεταδοτική. Και κυρίως είναι σημαντικό να συνεχιστεί ο εμβολιασμός με την 3η δόση στο υπόλοιπο 20% του πληθυσμού που δεν την έχει κάνει ενώ έχει κάνει ήδη 2 δόσεις” σημειώνει ο καθηγητής Σαρηγιάννης.

Η ανάλυση που κάνουν για το enikos.gr ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης και η ομάδα του:
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο αριθμός κρουσμάτων του Μεγάλου Σαββάτου ανέρχεται στα 4.324 νέα κρούσματα με τον αντίστοιχο κυλιόμενο μέσο όρο 7 ημερών να διαμορφώνεται στα 6.564. Οι προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE (που λαμβάνουν υπόψη την διασπορά όλων των μεταλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2) είναι 4.110 (ημερήσια νέα κρούσματα) και 6.454 (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) αντίστοιχα. Ο αριθμός των τεστ που πραγματοποιήθηκαν ήταν 73.217 και σε συνδυασμό με τον αριθμό των κρουσμάτων, ο δείκτης θετικότητας διαμορφώθηκε στο 5,9 %. Η πραγματοποίηση αριθμού τεστ σε επίπεδα άνω των 150.000 την ημέρα, συντελεί στο να εξάγουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την πορεία της πανδημίας, αλλά και να εντοπίζονται περισσότεροι ασυμπτωματικοί και προσυμπτωματικοί, συντελώντας στην ανάσχεση ή έστω στον μετριασμό πιθανής έξαρσης που μπορεί να συμβεί λόγω της εμφάνισης ολοένα και ταχύτερα μεταδιδόμενων στελεχών, σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα ανοίγματα. Σημαντικοί σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια αύξησης του αριθμού των τεστ ανίχνευσης του SARS-CoV-2 αποτελούν εκτός από τα rapid και τα self-test, για να καταπολεμηθεί η δυναμική αύξησης της διασποράς στις περιοχές όπου μια τέτοια αύξηση διαφαίνεται από τα μέχρι τώρα δεδομένα και την υπολογιστική πλατφόρμα CORE.

Ο αριθμός ημερήσιων θανάτων (28) που καταγράφηκε είναι ελαφρώς μειωμένος σε σχέση με την Μεγάλη Παρασκευή (30). Όπως είχαμε προβλέψει ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος που είναι 46,3 παραμένει υψηλός αν και βρίσκεται σε πτωτική πορεία που αναμένεται να συνεχιστεί σύμφωνα με το μοντέλο CORE.