Ένα βαθύ αίσθημα ανησυχίας έχει επικρατήσει στη Σανγκάη, τη μεγαλύτερη πόλη της Κίνας και την οικονομική και πολιτιστική πρωτεύουσα, εν μέσω της έξαρσης της επιδημίας του Covid-19 που έχει γονατίσει τη μητρόπολη και έχει κλείσει 25 εκατομμύρια κατοίκους (με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο) σε ένα σκληρό lockdown.

Εγκλωβισμένη σε ένα αποκλεισμό της πόλης που ξεκίνησε στις 28 Μαρτίου χωρίς ορατό τέλος, τα συναισθήματα που βγαίνουν από τη Σανγκάη κυμαίνονται μεταξύ θυμού, απογοήτευσης, απρόθυμης αποφασιστικότητας και μικρών στιγμών χαράς.

Ο οικονομικός κόμβος της Κίνας, η Σανγκάη, κατέγραψε περισσότερα από 27.000 κρούσματα κορονοϊού την Πέμπτη 14/4, σημειώνοντας νέο ρεκόρ, μια ημέρα αφότου ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι η χώρα πρέπει να συνεχίσει με την αυστηρή πολιτική «δυναμικής εκκαθάρισης του Covid» και τα μέτρα ελέγχου της πανδημίας.

Και όμως, οι ανησυχίες έχουν τροφοδοτηθεί από εικόνες με εργαζόμενους στην πρόληψη της πανδημίας να σκοτώνουν σκυλιά και άλλα κατοικίδια νοσούντων, πεινασμένους κατοίκους να λεηλατούν παντοπωλεία και μη επανδρωμένα αεροσκάφη να πετούν πάνω από ουρανοξύστες λέγοντας στους κατοίκους να «ελέγξουν την επιθυμία της ψυχής σας για ελευθερία». Ενώ τρόμο προκαλούν οι δυστοπικές εικόνες με πολίτες να αρπάζονται με δαγκάνες ή μέσα από τα σπίτια τους για να μεταφερθούν σε κέντρα καραντίνας.

Ενώ πριν από λίγες ώρες είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες ότι οι αρχές ετοιμάζουν σχέδιο πολυκατοικίες να μετατραπούν σε κέντρα καραντίνας.

Ανάμεσα στις viral στιγμές υπάρχει η πραγματικότητα ότι πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να υποστηρίζουν τη δυναμική πολιτική της Κίνας «zero-covid». Συχνά υποστηρίζουν ότι οι υποδομές υγειονομικής περίθαλψης της Κίνας θα κατέρρεαν κάτω από μια επιδημία της κλίμακας που υπέστησαν οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν δει 80,4 εκατομμύρια κρούσματα και 986.000 θανάτους από την έναρξη της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020.

Σανγκάη – Lockdown: Οι θεωρίες για νέο ιό
Αυτή η τρομακτική κατάσταση που επικρατεί στην τεράστια κινεζική μητρόπολη από τα τέλη Μαρτίου έχουν φουντώσει και διάφορες θεωρίες όσον αφορά το τι ακριβώς συμβαίνει εκεί. Όπως ανέφεραν οι Financial Times η διαφορετική αντιμετώπιση της πανδημίας στη Σανγκάη σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο, ακόμα και με την υπόλοιπη Κίνα, έχει πυροδοτήσει τις φήμες για την «ύπαρξη κάποιου άλλου ιού ή κάποιας νέας άγνωστης μετάλλαξης του κορονοϊού».