Με στόχο να καταστήσει το Ισραήλ παγκόσμιο πρωτοπόρο στην αυτόνομη αυτοκίνηση, η κυβέρνηση της χώρας παρουσίασε νομοσχέδιο που επιτρέπει την κυκλοφορία 400 ρομποτικών ταξί, πιθανώς από το νέο έτος.

Περισσότερες από 640 ισραηλινές εταιρείες δραστηριοποιούνται σήμερα στην ανάπτυξη αυτόνομων οχημάτων, δήλωσε ο Άβνερ Φλορ, αξιωματούχος του υπουργείου Μεταφορών που παρουσίασε το νομοσχέδιο στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.

Τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν για τεθωρακισμένα και αντιαεροπορικούς πυραύλους του ισραηλινού στρατού αξιοποιούνται πλέον από τις εταιρείες της χώρας στον τομέα της αυτόνομης οδήγησης.

O Άμνον Σάσουα, διευθύνων σύμβουλος της ισραηλινής Mobileye, ποζάρει δίπλα σε αυτόνομο όχημα στη Νέα Υόρκη (Reuters)

«Την επόμενη δεκαετία, τα οχήματα αυτά θα χρησιμοποιούνται κυρίως ως μέσα μαζικής μεταφοράς και λιγότερο ως ιδιωτικά οχήματα» είπε ο Φλορ στους βουλευτές.

Περίπου 40 πειραματικά αυτόνομα οχήματα δοκιμάζονται ήδη στους δρόμους του Ισραήλ με την ελπίδα ότι θα μειώσουν τα τροχαία ατυχήματα, τη συμφόρηση και την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Διαβάστε επίσης: Χιλιάδες ρομπότ προσλαμβάνονται για κατ’ οίκον παραδόσεις στην Κίνα

Ορισμένα από τα οχήματα αυτά αναπτύχθηκαν από τον ρωσικό γίγαντα της τεχνολογίας Yandex, ενώ άλλα ανήκουν στην Mobileye, εταιρεία με έδρα την Ιερουσαλήμ που εξαγοράστηκε από την Intel.

Ο Άβι Λιχτ, δικηγόρος και σύμβουλος της Mobileye, δήλωσε στην επιτροπή ότι η εταιρεία του ήλπιζε να λανσάρει φέτος τα πρώτα αυτόνομα οχήματα στο Τελ Αβίβ. Διαβεβαίωσε επίσης ότι το νομοσχέδιο θα προσελκύσει ξένες επενδύσεις.