Η Foxconn, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής ηλεκτρονικών ειδών, που προμηθεύει την Apple (iPhone, iPad)  και την Samsung, αλλάζει την γραμμή παραγωγής αντικαθιστώντας 60.000 εργαζόμενους με ρομπότ!
«Το εργοστάσιο Foxconn μείωσε τους εργαζομένους της από 110.000 σε 50.000, χάρη στην εισαγωγή των ρομπότ», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας .
Η Foxconn υποστηρίζει ότι η εισαγωγή των ρομπότ στη γραμμή παραγωγής δεν οδηγεί σε απώλεια θέσεων εργασίας ανθρώπων, αλλά όπως επισημαίνει, σκοπός της είναι να σταματήσουν οι άνθρωποι να εκτελούν επαναλαμβανόμενες εργασίες που θα μπορούν να κάνουν με επιτυχία οι μηχανές. Αντίθετα, οι άνθρωποι θα μπορούν, σύμφωνα με την Foxconn, να απασχοληθούν στα τμήματα έρευνας και εξέλιξης και στο πεδίο του ελέγχου ποιότητας.
Ο,τι και αν δηλώνει η Foxconn, πάντως, ο πληθυσμός της κινέζικης πόλης Kunshan, στην οποία βρίσκεται το αυτοματοποιημένο εργοστάσιο με τα ρομπότ, ανησυχεί καθώς και άλλες εταιρείες που έχουν εργοστάσια στην περιοχή δείχνουν να θέλουν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Foxconn.
Στην περιοχή υπολογίζεται ότι υπάρχουν 600 εταιρείες, ενώ ο πληθυσμός της περιοχής αποτελείται κατά βάση από μετανάστες εργάτες. Οι ιθύνοντες της Foxconn δηλώνουν ότι είναι πιο οικονομικά συμφέρον να αγοράσει κανείς έναν ρομποτικό βραχίονα αξίας 35.000 δολαρίων από το να διατηρεί για τον ίδιο σκοπό έναν εργαζόμενο που αμείβεται με 15 δολάρια την ώρα.