Στην πρόταση της εισαγγελέα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας ενώπιον του οποίου εκδικάζεται η υπόθεση για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα τον Νοέμβριο του 2017 με 25 νεκρούς, απάντησε η Ρένα Δούρου με ανακοίνωσή της.

«Η Εισαγγελέας σήμερα πρότεινε την ενοχή όλων κατηγορουμένων, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι τρεις Δήμαρχοι της περιοχής. Δέχθηκε δηλαδή αυτούσιο το κατηγορητήριο, πλην της δίωξης για παράβαση καθήκοντος, για την οποία ζήτησε την απαλλαγή μου.

Σύμφωνα με τη Δικονομία, οι συνήγοροί μου θα απαντήσουν μία προς μία στις αιτιάσεις της Εισαγγελέως, τεκμηριώνοντας την αντίκρουση της πρότασή της και αποδομώντας την νομικά. Και τελικά το Δικαστήριο θα αξιολογήσει όλα τα στοιχεία και θα αποφασίσει.

Προς το παρόν, σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας δεν πρόκειται να εισέλθω σε κανενός είδους σχολιασμό επί της ουσίας ή να ασκήσω κριτική προσωπικά στην πρόταση. Έτσι όπως επιβάλλει η υποχρέωση σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων και στην προσωπικότητα όλων των θιγέντων. Σε αυτόν τον σκοπό ήμουν, είμαι και παραμένω ταγμένη», ανέφερε η Ρένα Δούρου.

Νωρίτερα η εισαγγελέας ζήτησε να κηρυχθεί ένοχη η πρώην περιφερειάρχης για πρόκληση πλημμύρας δια παραλείψεως, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή δια παραλείψεως και σωματική βλάβη από αμέλεια δια παραλείψεως. Αντίθετα ζήτησε να αθωωθεί για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος . Η εισαγγελέας συνεχίζει την αγόρευση της για τους υπόλοιπους είκοσι κατηγορούμενους.

Στην εισήγησή της, η εισαγγελέας πρότεινε να κηρυχθούν ένοχοι 20 κατηγορούμενοι, κατά περίπτωση, για ανθρωποκτονία και σωματική βλάβη από αμέλεια τελούμενη δια παραλείψεως, και πλημμύρα από αμέλεια. Αντίθετα, η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε την αθώωση για παράβαση καθήκοντος για 17 άτομα, εκτός από τον προϊστάμενο πολεοδομίας Ελευσίνας και τους δυο υφιστάμενους του. Τέλος, πρότεινε την πλήρη απαλλαγή μιας κατηγορούμενης, υπαλλήλου της επιτροπής αστυνόμευσης ρεμάτων, καθώς έλειπε σε άδεια.