Ο Χόρχε Λόπεθ μέχρι και πριν από μερικές εβδομάδες ήταν υπεύθυνος των ποδοσφαιρικών Ακαδημιών της ουκρανικής ομάδας Κρίβμπας, που έχει την έδρα της στα κεντρικά της χώρας. Η ρωσική εισβολή και η φρίκη του πολέμου όμως, ανάγκασαν τον 43χρονο Ισπανό πρώην άσο της Βιγιαρεάλ, της Βαλένθια, της Σαραγόσα αλλά και του ΟΦΗ τη σεζόν 2011-12, να αποχωρήσει απ’ την Ουκρανία.

Ωστόσο, ο μεγαλόψυχος και φιλάνθρωπος Λόπεθ δεν έφυγε μόνος του από τη χώρα καθώς φρόντισε να πάρει μαζί του 22 νεαρούς ποδοσφαιριστές απ’ τις ακαδημίες της ομάδας του! Το ταξίδι της διαφυγής για τον Λόπεθ και το πολυμελές γκρουπ δεν ήταν εύκολο καθώς διήρκησε αρκετές ημέρες μέχρι να κατορθώσουν άπαντες να φτάσουν στα σύνορα. Εκεί ο Ισπανός συνάντησε νέες δυσκολίες και και παρέμεινε κολλημένος για αρκετές ημέρες έως ότου εξασφαλίσει ότι και οι 22 παίκτες του θα περνούσαν τα σύνορα.

Κι αφού μπόρεσε να απομακρύνει τους νεαρούς παίκτες σώους και αβλαβείς απ’ την εμπόλεμη Ουκρανία, τους πρόσφερε ακόμη μεγαλύτερη ελπίδα προκειμένου να συνεχίσουν να κυνηγούν τα όνειρά τους. Όχι μόνο τους πήρε μαζί του στην Ισπανία αλλά μέσω των επαφών που είχε σε αρκετές ισπανικές ομάδες απ’ την εποχή που αγωνιζόταν (έπαιξε 271 φορές στη La Liga) αλλά κι αργότερα ως αθλητικός διευθυντής, κατόρθωσε να τους εξασφαλίσει νέα ποδοσφαιρική στέγη μαζί με το δικαίωμα στο όνειρο και τη ζωή.

Οι παίκτες της Κάντιθ υποδέχονται τους νεαρούς ΟυκρανούςΟι παίκτες της Κάντιθ υποδέχονται τους νεαρούς Ουκρανούς

Το αποτέλεσμα ήταν άμεσο, εντυπωσιακό και άκρως συγκινητικό καθώς βρήκε ομάδα και στους 22! Τουλάχιστον έξι ισπανικοί σύλλογοι απ’ την πρώτη και τη δεύτερη κατηγορία της χώρας προθυμοποιήθηκαν για να φιλοξενήσουν και να εντάξουν στο δυναμικό τους τους ταλαντούχους Ουκρανούς που πλέον μπορούν να ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο. Η Βαλένθια, η Κάντιθ, η Λεβάντε, η Βαγιαδολίδ, η Κουλτουράλ Λεονέσα και η Ουέσκα τους υποδέχθηκαν στις ακαδημίες τους προσφέροντας μια ζεστή αγκαλιά, μια φιλόξενη στέγη και κυρίως ελπίδα.

«Νιώθω χαρούμενος και είμαι ευγνώμων προς όλες τις ομάδες και τους ανθρώπους που συνεργάστηκαν ώστε σήμερα αυτοί οι 22 ποδοσφαιριστές να βρίσκονται στην Ισπανία και να κάνουν αυτό που αγαπούν, να παίζουν ποδόσφαιρο, κάτι που δυστυχώς δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν στο σπίτι τους» δήλωσε συγκινημένος ο Χόρχε Λόπεθ.