Τα Ελγίνεια Μάρμαρα θα μπορούσαν να μοιραστούν με την Ελλάδα και υπάρχει μια “συμφωνία που μπορεί να γίνει”, δήλωσε ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου Τζορτ Όσμπορν.

 

Συγκεκριμένα ο κ. Όσμπορν, εκτίμησε ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία διαμοιρασμού μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου καθώς η Ελλάδα έχει απαιτήσει έντονα να επιστραφούν στην Αθήνα τα μαρμάρινα γλυπτά, που κάποτε βρίσκονταν στον αρχαίο ελληνικό ναό του Παρθενώνα.

Μιλώντας στο LBC ο κ. Osbourne άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μια συμφωνία όπου τα αρχαία αντικείμενα θα μπορούσαν να εκτίθενται και στις δύο χώρες. “Τα Ελγίνεια Μάρμαρα, τα γλυπτά του Παρθενώνα, είναι μια καταπληκτική μαρτυρία του ανθρώπινου πολιτισμού. Στο Βρετανικό Μουσείο, αφηγούνται μια ιστορία για τον πολιτισμό σε σύγκριση με όλους τους άλλους πολιτισμούς, την Κίνα, την Ινδία, άλλα μέρη της Μεσογείου. Στην Ελλάδα, αφηγούνται την ιστορία, μόνο τον ελληνικό πολιτισμό. Νομίζω ότι πρέπει να γίνει μια συμφωνία, αλλά νομίζω ότι πρέπει να γίνει μια συμφωνία όπου μπορούμε να πούμε και τις δύο ιστορίες στην Αθήνα και στο Λονδίνο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Μάλιστα ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου σημείωσε: Αν και οι δύο προσεγγίσουμε το θέμα χωρίς ένα σωρό προαπαιτούμενα, χωρίς κόκκινες γραμμές και καθίσουμε κάτω ως λογικοί άνθρωποι, μπορεί να υπάρξει συμφωνία, αλλά αν η μία από τις δύο πλευρές πει ότι δεν υπάρχει καμία υποχώρηση, τότε δε νομίζω να υπάρξει».