Από ώρα σε ώρα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα Power Pass για το επίδομα ρεύματος, προκειμένου οι δικαιούχοι να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους και να λάβουν το επίδομα ρεύματος, ώστε να πάρουν μία «ανάσα» από τις συνεχόμενες ανατιμήσεις στο ρεύμα που έχει γονατίσει τα νοικοκυριά. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει το απόγευμα τις Παρασκευής και πιο συγκεκριμένα το διάστημα 18:00 – 19:00.

Το ποσό που θα λάβουν οι δικαιούχοι ξεκινά από 18 ευρώ και μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 600 ευρώ σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Όλα εξαρτώνται από τις ανατιμήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος που έχουν δει οι πολίτες από τον περασμένο Δεκέμβριο μέχρι και τα τέλη Μαΐου.

Ο κάθε δικαιούχος, θα μπαίνει στην ειδική πλατφόρμα με τους κωδικούς Τaxisnet. Εκεί θα επιβεβαιώνει τη διεύθυνση της πρώτης κατοικίας του και τον αριθμό του «ρολογιού» ηλεκτροδότησης ενώ θα πρέπει να καταθέσει και τον αριθμό IBAN του τραπεζικού του λογαριασμού. Οι αιτήσεις θα γίνονται μέχρι 30 Ιουνίου και οι πληρωμές προγραμματίζονται για το πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου.

Βήμα – Βήμα η διαδικασία

Ο δικαιούχος θα εισέρχεται στην εφαρμογή Power Pass. Aμέσως μετά, θα εμφανίζονται τα στοιχεία που θα αντλούνται αυτόματα από την ΑΑΔΕ, ήτοι η διεύθυνση της πρώτης κατοικίας και ο αριθμός του «ρολογιού» ηλεκτροδότησης -είτε του ίδιου του αιτούντα είτε του προστατευόμενου προσώπου. Εφόσον τα στοιχεία είναι σωστά, τότε ο πολίτης θα κάνει κλικ στο πεδίο «επιβεβαίωση», ώστε να δηλώσει τον τραπεζικό του λογαριασμό και να ολοκληρώσει τη διαδικασία.

Σύμφωνα με το imerisia.gr, οι δικαιούχοι δεν θα εισάγουν τα στοιχεία για τις χρεώσεις με βάση την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς αυτά θα διαβιβαστούν στη πλατφόρμα από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και τους διαχειριστές ηλεκτρικής ενέργειας.

Η πίστωση της επιδότησης θα γίνει απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων στο τραπεζικό IBAN που θα δηλωθεί στη σχετική φόρμα, 4 με 5 ημέρες από την ολοκλήρωση της υποβολής των αιτήσεων. Η πλατφόρμα θα μείνει ανοιχτή έως τα τέλη Ιουνίου για την υποβολή των αιτήσεων.

Τα σημεία-SOS της διαδικασίας

Οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να γνωρίζουν ότι:

Η οικονομική ενίσχυση παρέχεται σε φυσικά πρόσωπα, φορολογικούς κατοίκους Ελλάδος, με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων, του φορολογικού έτους 2020, έως 45.000 ευρώ. Το καθαρό οικογενειακό εισόδημα προκύπτει όταν από το συνολικό εισόδημα που δηλώθηκε το 2021 (εισοδήματα 2020) αν αφαιρεθούν οι φόροι (φόρος που αναλογεί, εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος). Ετσι, δικαιούχοι της επιδότησης είναι και όσοι εμφάνισαν στη φορολογική δήλωση του 2021 οικογενειακά εισοδήματα που υπερβαίνουν τα 45.000 ευρώ.
Θα επιστραφεί το 60% του αυξημένου κόστους ρεύματος για λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως την 31η Μαΐου 2022 και για χρεώσεις που δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις που έχουν δοθεί μέσω των λογαριασμών ρεύματος, είτε από το κράτος είτε από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Η επιστροφή δίνεται σε όσους πλήρωσαν συνολική αύξηση ρεύματος κατά έξι μήνα άνω των 30 ευρώ και δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 600 ευρώ ανά καταναλωτή.
Βασικό κλειδί για την επιδότηση είναι η υποβολή φορολογικής δήλωσης. Για την καταβολή της αποζημίωσης θα ληφθεί υπόψη το εισόδημα του 2020 που δηλώθηκε στην Εφορία το 2021. Σε κάθε περίπτωση απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης είναι ο δικαιούχος να είχε υποβάλει φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα του 2020 έως την 1η Μαΐου 2022.
Οσοι υποβάλλουν για πρώτη φορά φέτος φορολογική δήλωση θα πρέπει να σπεύσουν να την υποβάλουν ώστε να προλάβουν την υποβολή της αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη χορήγηση του επιδόματος. Για τους συγκεκριμένους δικαιούχους θα ληφθεί υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων, που αποκτήθηκε το 2021.
Για την επιδότηση έως 600 ευρώ των λογαριασμών ρεύματος της φοιτητικής κατοικίας οι οποίοι έχουν εκδοθεί από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Μαΐου 2022 θα πρέπει οι φορολογούμενοι που δηλώνουν τους φοιτητές ως εξαρτώμενα μέλη να:
-Υποβάλουν τη φετινή φορολογική δήλωση (εισοδήματα 2021) πριν από την υποβολή της αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.
-Να έχουν συμπληρώσει στον πίνακα 5 του εντύπου Ε1 (ενοίκιο φοιτητικής κατοικίας) τον αριθμό της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της κατοικίας.
-Να συμπληρώσουν στην ηλεκτρονική αίτηση την ένδειξη που αφορά τη φοιτητική κατοικία αλλά και τη δική τους κύρια κατοικία τους.
Για νοικοκυριά που έχουν κοινό ρολόι, δηλαδή δηλώνουν την ίδια παροχή ηλεκτρικού ρεύματος (π.χ. διπλοκατοικίες) η επιδότηση θα δοθεί στον δικαιούχο του οποίου το ΑΦΜ αναγράφεται στον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος. Σε περίπτωση που ο ΑΦΜ δεν ανήκει σε κανέναν από τους δικαιούχους (π.χ. ο λογαριασμός είναι στο όνομα φυσικού προσώπου που έχει αποβιώσει), τότε το ποσό της επιδότησης επιμερίζεται στους δικαιούχους.
Για όσους άλλαξαν κατοικία το διάστημα στο οποίο αναφέρεται η επιδότηση, από τον Δεκέμβριο του 2021 έως και τον Μάιο του 2022, θα υπάρχει δυνατότητα διόρθωσης σε περίπτωση που δεν εμφανίζεται στην εφορία η οικία στην οποία διαμένουν ως πρώτη κατοικία.