Σε νέο διάγγελμα προέβη ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, στο οποίο χαρακτήρισε την κυβέρνηση της Ουκρανίας «ομάδα ναρκομανών και νεοναζί».

Ο Πούτιν είπε πως «οι ναζί στην Ουκρανία συμπεριφέρονται σαν τρομοκράτες αναπτύσσοντας πυραύλους MLRS στο Κίεβο και στο Χάρκοβο».

Οι χαρακτηρισμοί του προέδρου της Ρωσίας προς την εξουσία της Ουκρανίας ήταν ιδιαίτερα σκληροί καθώς είπε πως «δεν περιμένω συνεννόηση με μία δράκα ναρκομανών και νεοναζί», απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στην έκκληση Ζελένσκι για διάλογο. Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα δήλωσε θετικός στο να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο, δεν φαίνεται διατεθειμένος να βρεθεί σε αυτό και να κάνει παραχωρήσεις, αφού κάλεσε τους Ουκρανούς να καταθέσουν τα όπλα και να διαπραγματευτούν τους όρους παράδοσής τους.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποδέχεται το κάλεσμα του Προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σε συνομιλία με τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, ο Ρώσος πρόεδρος γνωστοποίησε την πρόθεσή του να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Θα ήθελα να απευθυνθώ στον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας για άλλη μια φορά. Οι μάχες διεξάγονται σε όλη την Ουκρανία. Ας καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Για να σταματήσουμε τους θανάτους» είπε νωρίτερα σε νεότερο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του Ζελένσκι.

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν είναι απλά μία εισβολή, αλλά η αρχή ενός πολέμου κατά της Ευρώπης» επεσήμανε ο ίδιος.

Ο Ζελένσκι φαίνεται επίσης να επέκρινε τα αργά αντανακλαστικά της Ευρώπης ως προς την αποστολή βοήθειας στη χώρα του. «Δεν βλέπουμε τι θα κάνετε» είπε, απευθυνόμενους στους Ευρωπαίους.

«Η Ουκρανία θέλει ειρήνη και είναι έτοιμη για συνομιλίες με τη Ρωσία, περιλαμβανομένου και ενός ουδέτερου στάτους στο ΝΑΤΟ», φέρεται να δήλωσε εξάλλου πριν από λίγο στο Reuters, ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Μιχαήλο Ποντόλιακ.

Το Κρεμλίνο σημείωσε την Παρασκευή την προθυμία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι να συζητήσει μια πιθανή υπόσχεση ουδετερότητας από την Ουκρανία, αλλά είπε ότι δεν μπορεί να πει τίποτα για πιθανές συνομιλίες μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών.

«Αυτή είναι μια νέα δήλωση. Το έχουμε σημειώσει. Φαίνεται θετική εξέλιξη», είπε, αναφερόμενος στα σχόλια που έκανε ο Ζελένσκι τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Ο Πεσκόφ είπε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει εάν θα πραγματοποιηθούν συνομιλίες μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι.

Λέγοντας ότι η Μόσχα θα αναλύσει την προσφορά του Ζελένσκι, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ πρόσθεσε ότι οι προσδοκίες της Μόσχας για το Κίεβο παρέμειναν αμετάβλητες. Η Μόσχα έχει ζητήσει εδώ και καιρό εγγυήσεις ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ ούτε θα επιτρέψει στο μπλοκ να αναπτύξει στρατεύματα και όπλα στο έδαφός της.