Συναγερμός έχει σημάνει στην Ελληνική Αστυνομία μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία καθώς από το αρχηγείο ελήφθη η απόφαση να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας σε πρεσβείες που βρίσκονται στην Αθήνα, ΝΑΤΟϊκές βάσεις, «ευαίσθητους» στόχους και πλειάδα εγκαταστάσεων ανά την Ελλάδα.

Οι σχετικές αποφάσεις ελήφθησαν κατά τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ είχαν προηγηθεί σχετικές συσκέψεις στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Ειδικότερα, αποφασίστηκε σύμφωνα με πληροφορίες να αυξηθεί η φύλαξη περιμετρικά της Ουκρανικής στη Φιλοθέη και της Ρωσικής πρεσβείας στο Παλαιό Ψυχικό, αλλά και μιας σειράς άλλων χωρών που έμμεσα ή έμμεσα εμπλέκονται με τη σύρραξη, όπως είναι των Ηνωμένων Πολιτειών, της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας. Η ΕΛ.ΑΣ. θέλει να αποφύγει οποιασδήποτε μορφής χτύπημα σε αυτά τα κτίρια, όχι κατ΄ ανάγκην τρομοκρατικό αλλά και ακτιβιστικό. Άλλωστε στο πλαίσιο αυτό έχει ζητηθεί και η συνδρομή της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας καθώς επίσης και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Παράλληλα αυξάνεται η συνοδεία των πρέσβεων με περισσότερους αστυνομικούς, οχήματα και μοτοσυκλέτες και όπου κρίνεται απαραίτητο, στις σκοπιές θα υπάρχουν διπλοβάρδιες ενώ ανάμεσα στα μέτρα που έχουν συζητηθεί είναι και η ενεργοποίηση συσκευών αποκλεισμού σημάτων κινητής τηλεφωνίας, ώστε να μην υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των ατόμων που θα ήθελαν να προβούν σε οποιασδήποτε μορφής επίθεση, σε μια ευρύτερη περιοχή πέριξ των κτιρίων ή των προσώπων που φυλάσσονται.

Τα μέτρα στον Έβρο και στις ΝΑΤΟϊκές βάσεις
Αυξημένα μέτρα έχουν παρθεί επίσης στη συνοριογραμμή του Έβρου προκειμένου να μην επιχειρηθεί κάποια εργαλειοποίηση προσφύγων και μεταναστών από την πλευρά των Τούρκων, σε περίπτωση που θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση στην Ουκρανία για να στείλουν κόσμο προς τη χώρα μας.

Τέλος, αυξημένα είναι τα μέτρα ασφαλείας στις ΝΑΤΟϊκές βάσεις της χώρας μας αλλά και μια σειρά από στρατιωτικές εγκαταστάσεις, προεξάρχουσας αυτής της Σούδας που ελλιμενίζονται και τα πλοία του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, της αεροπορικής βάσης στη Λάρισα που οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει πολλά UAV όπως το MQ-9 Reaper, ικανά να κατασκοπεύουν από πολύ μεγάλα υψόμετρα, στο Στεφανοβίκειο Βόλου που είναι η βάση της ελληνικής 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού, η οποία χρησιμοποιείται για την μεταστάθμευση αεροκίνητων μονάδων και μαχητικών ελικοπτέρων του αμερικανικού στρατού από το 2018, του στρατιωτικού αεροδρομίου του Αράξου στην Αχαΐα, καθώς επίσης και του στρατηγικού λιμανιού της Αλεξανδρούπολης που αποτελεί κόμβο ενεργειακών πόρων για όλα τα Βαλκάνια.