Ο Ραμζάν Καντίροφ, που κυβερνά την Τσετσενία με σιδηρά πυγμή, θεωρείται απόλυτα πιστός στο Κρεμλίνο και έχει υπό τις διαταγές του μια στρατιωτική ομάδα γνωστή με την ονομασία «Καντιρόφτσι», η οποία έχει κατηγορηθεί για πολλές ωμότητες στην Τσετσενία.
Ο τσετσένος ηγέτης, Ραμζάν Καντίροφ, δήλωσε σήμερα ότι «1.000» τσετσένοι εθελοντές βρίσκονται καθ’ οδόν για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Στο λογαριασμό του στο Telegram, ο Καντίροφ είπε ότι ένας από τους συνεργάτες του, ο Απτί Αλαουντίνοφ, είναι «επικεφαλής χιλίων εθελοντών από τη Δημοκρατία της Τσετσενίας», που βρίσκονται «καθ’ οδόν για να συμμετάσχουν στην ειδική επιχείρηση για την αποναζιστικοποίηση και αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας».

Ο Καντίροφ είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι βρίσκεται στην Ουκρανία, στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων σε ένα κατεχόμενο αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο.

Αυτές οι πληροφορίες δεν μπορούσαν να επαληθευτούν από ανεξάρτητες πηγές και έχουν αμφισβητηθεί από ουκρανούς αξιωματούχους.

Ο Καντίροφ, ο οποίος καταγγέλεται από διεθνείς ΜΚΟ για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τσετσενία και είναι προστατευόμενος του ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, διαθέτει πολιτοφυλακή υπό τις διαταγές του.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κυκλοφόρησαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικόνες που εικόνιζαν πλατεία στο Γκρόζνι, την πρωτεύουσα της Τσετσενίας, γεμάτη στρατιώτες που έλεγαν πως αναχωρούσαν για την Ουκρανία.

Ο Ραμζάν Καντίροφ, που κυβερνά την Τσετσενία με σιδηρά πυγμή, θεωρείται απόλυτα πιστός στο Κρεμλίνο και έχει υπό τις διαταγές του μια στρατιωτική ομάδα γνωστή με την ονομασία «Καντιρόφτσι», η οποία έχει κατηγορηθεί για πολλές ωμότητες στην Τσετσενία.

Μπορούν οι Τσετσένοι να αλλάξουν την έκβαση του πολέμου;
Η στρατηγική της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει νέο πρόσωπο, σχολιάζουν οι Financial Times, προσθέτοντας ότι στην πραγματικότητα οι τσετσενικές δυνάμεις ήταν εξαρχής αναπόσπαστο μέρος του στρατιωτικού σχεδίου του Κρεμλίνου.

Αξιωματούχοι των δυτικών μυστικών υπηρεσιών είπαν στους FT ότι οι ομάδες κρούσης της Τσετσενίας ήταν το κλειδί για το αποτυχημένο σχέδιο δολοφονίας της πολιτικής ηγεσίας της Ουκρανίας τις πρώτες 48 ώρες της εισβολής.

Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, στη χώρα μάχονται τουλάχιστον τρεις τσετσενικοί τακτικοί σχηματισμοί: το Ειδικό Μηχανοκίνητο Σύνταγμα «Akhmad Kadyrov» της Εθνικής Φρουράς, το 249ο ξεχωριστό Ειδικό Μηχανοκίνητο Τάγμα της φρουράς «Yug» και το Ειδικό Τάγμα του υπουργείου Άμυνας «Vostok».

Ο Καντίροφ ισχυρίζεται ότι στη χώρα έχουν αναπτυχθεί συνολικά 10.000 Τσετσένοι, απειλώντας μάλιστα να φέρει έως και 70.000 στη μάχη. Αλλά οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι ο σημερινός αριθμός είναι πολύ μικρότερος, ίσως μεταξύ 3.500 και 7.000