Μέσα στην εβδομάδα θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε επιστράτευση γιατρών αν δεν καλυφθούν τελικά τα κενά στο ΕΣΥ. Σήμερα ή αύριο ολοκληρώνεται η διαδικασία της εθελοντικής προσέλευσης και στη συνέχεια η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επιστράτευση, η οποία θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλία και τη Βόρεια Ελλάδα, όπου η κατάσταση είναι περισσότερο επιβαρυμένη. Εάν υπάρχει ανάγκη, εν συνεχεία θα προχωρήσει η επιστράτευση και στην υπόλοιπη Ελλάδα, σημείωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας στο OPEN το πρωί της Δευτέρας 15 Νοεμβρίου.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων τόνισε ότι τα όποια μέτρα θα αφορούν σε όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού καθώς αυτοί είναι πιέζουν το ΕΣΥ. «Όποια μέτρα κριθούν απαραίτητα να πάρουμε και αφορούν στους ανεμβολίαστους πολίτες, θα τα πάρουμε. Δεν θα είναι τιμωρητικά», σημείωσε ο υπουργός.

«Είμαστε σε συνεννόηση με τους ιατρικούς συλλόγους. Μας έρχονται ορισμένα ονόματα εθελοντικά αλλά μέσα στην εβδομάδα, αν δεν καλυφθούν τα κενά, θα γίνει επιστράτευση αρχικά από Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα. Επιθυμία μας είναι να καλυφθούν τα κενά σε συνεννόηση με τους γιατρούς αλλά όλα δείχνουν ότι θα προχωρήσουμε σε αυτό το μέτρο», τόνισε ο υπουργός Υγείας.

«Θα πάμε σε επίταξη υπηρεσιών για τα κενά τα οποία πραγματικά θα υπάρξουν. Είναι μία δυναμική διαδικασία καθώς αυτή τη στιγμή ορισμένα κενά καλύπτονται από εθελοντές γιατρούς. Σε κάθε περίπτωση μέσα στην εβδομάδα τα κενά θα καλυφθούν» επεσήμανε.

«Είμαστε έτοιμοι για να προχωρήσουμε σε επίταξη αλλά αυτό δεν θα γίνει σήμερα. Σε κάθε περίπτωση από τη στιγμή που θα δοθεί η εντολή χρειάζονται 48 ώρες για να σταλούν τα χαρτιά και να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Υπάρχουν ειδικότητες που είναι πολύ δύσκολο να καλυφθούν όπως για παράδειγμα οι αναισθησιολόγοι, καθώς οι αναισθησιολόγοι βρίσκονται σε κάποιο άλλο νοσοκομείο του ιδιωτικού τομέα», επεσήμανε .

Παράλληλα έκανε λόγο για πλήρη συμπόρευση του ΕΣΥ με τις ιδιωτικές κλινικές. «Ήδη περισσότερες από 700 κλίνες για Covid αλλά και non Covid περιστατικά έχουν παραχωρηθεί σε Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη από ιδιωτικές κλινικές», τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι «υπάρχει και πλήρης σχεδιασμός και στην Αθήνα».

«Παράλληλα όλες οι κενές κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα βρίσκονται στη διαχείριση του ΕΚΑΒ. Κάθε φορά που υπάρχει αναμονή σε δημόσιο νοσοκομείο, όπου υπάρχει κενή κλίνη στον ιδιωτικό τομέα μεταφέρονται τα περιστατικά», ανέφερε ο υπουργός ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι αυτό το μέτρο αφορά μόνο στα non Covid περιστατικά. «Δεν είναι δυνατό να υπάρχουν σε μία μονάδα ΜΕΘ περιστατικά Covid και non Covid», εξήγησε.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα να επιβληθούν νέα μέτρα για τον κορονοϊό και συγκεκριμένα σε ερώτηση για το αν υπάρχει ενδεχόμενο για υποχρεωτικότητα της τρίτης δόσης σε κάποια ηλικιακή ομάδα, όπως για παράδειγμα γα τους άνω των 65, ο υπουργός Υγείας απάντησε ότι «επιστημονικές μελέτες δείχνουν πως η τρίτη δόση δεν είναι αναμνηστική αλλά ενισχυτική. Στην παρούσα φάση επισημαίνουμε την αναγκαιότητα της τρίτης δόσης στους άνω των 65 και δεν την υποχρεώνουμε», σημείωσε και τόνισε. Για την τρίτη δόση η ανταπόκριση είναι πολύ μεγάλη ακόμη και στις ηλικίες άνω των 60 ετών». «Άμα συνεχιστεί αυτή η ανταπόκριση δεν θα χρειαστεί να μιλήσουμε για κάτι παραπάνω, όμως στο τραπέζι είναι όλα», υπογράμμισε.

«Φαίνεται να έχουν μια σταθερότητα τα κρούσματα, αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός. Φαίνεται ότι συγκρατείται η διασπορά αλλά αυτό μπορεί να είναι παροδικό, θα δούμε την κατάσταση σήμερα και αύριο και μετά θα μιλήσουμε για νέα μέτρα με τους ειδικούς», δήλωσε στο OPEN ο κ. Πλεύρης και ξεκαθάρισε ότι εάν αποφασιστούν νέα μέτρα αυτά θα αφορούν μόνον στους ανεμβολίαστους».

«Και οι κλίνες ΜΕΘ και η συντριπτική πλειοψηφία των θανάτων είναι συμπολίτες μας που δεν έχουν εμβολιαστεί» επεσήμανε ο κ Πλέυρης και τόνισε ότι τα όποια νέα μέτρα θα είναι «προστατευτικά και όχι τιμωρητικά». «Νοσούν και οι εμβολιασμένοι ωστόσο η πίεση στο σύστημα υγείας γίνεται από τους ανεμβολίαστους. Όποιο μέτρα χρειαστεί η κυβέρνηση θα το πάρει», επεσήμανε και πρόσθεσε:«Δεν αποκλείουμε καμία περαιτέρω αυστηροποίηση στους ανεμβολίαστους αν το κρίνουν οι ανάγκες».

«Δεν υπάρχει εισήγηση για να παρθούν πίσω οι αναστολές υγειονομικών, όμως είναι πολύ σημαντικό ότι ειδικά στο νοσηλευτικό προσωπικό δεν υπάρχουν νοσηλευτές που δεν εργάζονται. Στις αναστολές η μεγαλύτερη μας πίεση είναι στους νοσηλευτές. Δεν υπάρχουν νοσηλευτές υπάρχει ένα ιδιαίτερο πρόβλημα. Καλύπτονται τα κενά με εσωτερικές μετακινήσεις… Δεν υπάρχει συζήτηση να επιστρέψουν ανεμβολίαστοι στο σύστημα» δήλωσε ο υπουργός.

Για τις δηλώσεις Βασιλακόπουλου για κλίνες ΜΕΘ που δεν τηρούσαν προδιαγραφές

Για την εισαγγελική έρευνα που ξεκινά μετά τις δηλώσεις Βασιλακόπουλου στο OPEN για κλίνες ΜΕΘ που άνοιξαν χωρίς τις απαραίτητες προδιαγραφές με αποτέλεσμα να καταγράφεται αυξημένη θνησιμότητα ασθενών που νοσηλεύονταν σε αυτές, ο υπουργός Υγείας απάντησε: «Το ποιος θα διασωληνωθεί είναι απόφαση που βγαίνει από διεθνείς οδηγίες και αποφάσεις του ΚΕΣΥ. Όταν διασωληνωθεί κάποιος αν υπάρχει ΜΕΘ ελεύθερη μεταφέρεται στη ΜΕΘ, αλλιώς το ΕΚΑΒ τον μεταφέρει σε άλλη ΜΕΘ, αν ο ασθενείς μπορεί να μεταφερθεί. Όσο χρόνο χρειαστεί θα μείνει εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένος».

«Όλες οι κλίνες ΜΕΘ που μπήκαν στο σύστημα πληρούν όλες τις προδιαγραφές. Ωστόσο αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να εξετάσουμε γενικότερα. Την θνητότητα στις ΜΕΘ θα πρέπει να την εξετάσουμε και σε σχέση με τις νοσοκομειακές λοιμώξεις» δήλωσε προσθέτοντας ότι «είναι άδικο κάποιος να μπαίνει για μια ασθένεια στη ΜΕΘ και να πεθαίνει από νοσοκομειακή λοίμωξη. Υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό λοιμώξεων στην Ελλάδα σε σύγκριση με Ευρώπη».