Συμφωνία αδειοδότησης που θα επιτρέψει στους κατασκευαστές φαρμάκων να παράγουν φθηνές εκδόσεις του χαπιού Covid-19 για 95 χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, έκλεισε η Pfizer, μετά από μια παρόμοια κίνηση της Merck & Co.

Σε δήλωσή της σήμερα, η Pfizer είπε ότι υπέγραψε συμφωνία με την υποστηριζόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη Medicine Pool Patent για την άδεια χρήσης του πειραματικού χαπιού, μόλις εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές, σε εταιρείες γενόσημων που μπορούν να το προμηθεύσουν σε χώρες που αντιπροσωπεύουν περίπου το 53% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η Pfizer δε θα λάβει δικαιώματα από πωλήσεις σε χώρες χαμηλού εισοδήματος και δεν θα λάβει δικαιώματα από πωλήσεις σε χώρες μεσαίου εισοδήματος που καλύπτονται από το σύμφωνα, εφόσον ο Covid-19 ταξινομείται ως έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία, σύμφωνα με την δήλωση.

Η πολυαναμενόμενη συμφωνία θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενίσχυση της πρόσβασης σε ένα ισχυρό νέο εργαλείο καταπολέμησης των ιών. Σε αντίθεση με την τεχνολογία mRNA στο εμβόλιο Covid-19 της Pfizer, οι χημικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή χαπιών είναι ώριμες και καθιερωμένες εδώ και πολύ καιρό και πολλές εταιρείες γενόσημων μπορούν να τα παράγουν φθηνά. Η Pfizer υφίσταται σημαντική πίεση να αδειοδοτήσει την τεχνολογία από τότε που ανακοίνωσε τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, τα εξαιρετικά αποτελεσματικά χάπια που μπορούν να ληφθούν με το πρώτο σημάδι μόλυνσης, θεωρούνται ζωτικής σημασίας για να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία. Και το φάρμακο αυτό της Pfizer μείωσε τις νοσηλείες και τους θανάτους κατά 89% σε μια μεγάλη μελέτη με ασθενείς υψηλού κινδύνου, δήλωσε η εταιρεία αυτό το μήνα. Υπέβαλε μάλιστα, αίτηση για εξουσιοδότηση έκτακτης ανάγκης στις ΗΠΑ και έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει να ζητήσει εξουσιοδοτήσεις σε άλλες χώρες σύντομα.

«Αυτά είναι δυνητικά σωτήρια φάρμακα» είπε ο Τσαρλς Γκορ, εκτελεστικός διευθυντής της Medicine Patent Pool, σε συνέντευξή του. «Όσο πιο γρήγορα μπορούμε να το διανείμουμε εκεί έξω, τόσο περισσότεροι άνθρωποι δε θα χρειαστεί να πάνε στο νοσοκομείο και δε θα πεθάνουν».

Tags :