Ο Γάλλος ηθοποιός Αντρέ Βιλμς γνωστός και για την συνεργασία με του με τον Φινλανδό σκηνοθέτη Άκι Καουρισμάκι, πέθανε χθες σε ηλικία 74 ετών, ανακοίνωσε εκπρόσωπός του.

Η αιτία του θανάτου του δεν έγινε γνωστή, αλλά, όπως διευκρίνισε ο ατζέντης του, είχε συμφωνίες για πολλά μελλοντικά σχέδια.

Ποιος ήταν ο Αντρέ Βιλμς
Ηθοποιός του θεάτρου και του σινεμά, θεατρικός σκηνοθέτης, ο Αντρέ Βιλμς έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό πρωταγωνιστώντας στην ταινία «La Vie est un long fleuve tranquille» (1988) του Γάλλου Ετιέν Σατιλιέ, και στην συνέχεια έγινε αγαπημένος των σινεφίλ με την συνεργασία του με τον Ακι Καουρισμάκι.

Μαζί γύρισαν τις ταινίες «La Vie de bohème» («Μποέμικη ζωή», 1992), «Les Leningrad Cowboys rencontrent Moïse» (1994), «Juha» (1999), «Le Havre» («Το λιμάνι της Χάβρης», 2011), «L’Autre Côté de l’espoir» («Η άλλη όψη της ελπίδας», 2017), ταινίες που σημαδεύονται από πρόσωπα χιμαιρικά, ποιητικούς διαλόγους, διαποτισμένες από το πνεύμα του ουμανισμού που διαπερνά το έργο του Καουρισμάκι.

Ο Αντρέ Βιλμς ξέσπαγε σε γέλια όταν τον ρωτούσαν πώς λειτουργεί σε ένα πλατό όταν δεν καταλαβαίνει καθόλου την γλώσσα του σκηνοθέτη: «Οι μεγάλοι σκηνοθέτες δεν έχουν ανάγκη να μιλήσουν! Μού έλεγε: «Παίξε σαν ηλικιωμένος τζέντλεμαν. Μην τρέχεις. Μη αναποδογυρίζεις πράγματα… όλοι τρέχουν στις σημερινές ταινίες».

«Ο Ακι είναι ένας από τους σπάνιους σκηνοθέτες που δεν παίρνει τους ηθοποιούς για αναλφάβητους, αν και υπάρχουν πολλοί», έλεγε.