Κόπωση, εξάντληση, «πεσμένη» ενέργεια. Ενώ συζητούνται συχνά και έχουν αναλυθεί εκτενώς από τους ειδικούς, το ερώτημα παραμένει αναπάντητο: «Όταν αισθανόμαστε κόπωση και την ενέργειά μας σε χαμηλά επίπεδα είναι καλύτερο να κοιμηθούμε ή να κινηθούμε για την τονώσουμε; Πώς μπορούμε να διακρίνουμε τι έχουμε περισσότερο ανάγκη;». Οι ειδικοί μας εξηγούν…

Ανεξάρτητα από τον λόγο, υπάρχουν δύο κοινοί τρόποι για να αποκτήσετε (και να διατηρήσετε) περισσότερη ενέργεια βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Αφενός μέσω του ποιοτικού ύπνου και αφετέρου μέσω της σωματικής δραστηριότητας.

Γιατί ο ύπνος είναι πιο σημαντικός από την άσκηση για περισσότερη ενέργεια

Με απλά λόγια, οι ειδικοί μας εξηγούν ότι το σώμα δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς ύπνο. Έτσι, εάν δεν λαμβάνετε τις συνιστώμενες ώρες ύπνου σε οποιαδήποτε φάση της ζωής σας κι αν βρίσκεστε, κανένας τύπος σωματικής δραστηριότητας δεν μπορεί να αντισταθμίσει την ενέργειά σας. «Τα οφέλη της άσκησης περιορίζονται σημαντικά εάν το σώμα σας δεν είναι αρκετά ξεκούραστο για να ανακάμψει από την άσκηση», επισημαίνουν.

Επομένως, το πρώτο σας βήμα προς την αύξηση των επιπέδων ενέργειάς σας θα πρέπει να είναι ο απολογισμός των ωρών του ύπνου σας. Τέσσερα είναι τα σημάδια του ποιοτικού ύπνου και αυτά περιλαμβάνουν:

1. Χρειάζεται μισή ώρα ή λιγότερο για να αποκοιμηθείτε.

2. Ξυπνάτε μόνο μία φορά κατά την διάρκεια της νύχτας.

3. Αν όντως ξυπνήσετε στη μέση της νύχτας, θα ξανακοιμηθείτε σε 20 λεπτά ή λιγότερο.

4. Κοιμάστε τουλάχιστον το 85% του χρόνου που είστε ξαπλωμένοι.

Εάν είστε βέβαιοι ότι ο ύπνος σας είναι επαρκής, αλλά εξακολουθείτε να αισθάνεστε κουρασμένοι όλη την ημέρα, τότε η άσκηση είναι η επόμενη καλύτερη επιλογή για να αισθανθείτε λιγότερο κουρασμένοι σύμφωνα με τους ειδικούς.
Πώς η άσκηση μπορεί να ενισχύσει την ενέργειά σας άμεσα και συνολικά

Η απελευθέρωση ενδορφινών από τη σωματική δραστηριότητα σας βοηθά να νιώσετε λίγο πιο ξύπνιοι αμέσως, σύμφωνα με τους ειδικούς. Στην πραγματικότητα, η έρευνα δείχνει ότι οι γρήγορες προπονήσεις HIIT μπορούν να σας δώσουν την ίδια ενέργεια όσο ένα φλιτζάνι καφέ. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να έχετε κατά νου εάν παρατηρείτε ότι η ενέργειά σας «πέφτει» το απόγευμα και προσπαθείτε να αποφύγετε την καφεΐνη.

«Μακροπρόθεσμα, η τακτική άσκηση, ιδιαίτερα η αερόβια άσκηση (αν και η άσκηση με αντίσταση είναι επίσης σημαντική), αυξάνει τον κυτταρικό μεταβολισμό, ο οποίος σας βοηθά να αισθάνεστε λίγο πιο ενεργητικοί καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας» επισημαίνουν οι ειδικοί.
Τελικά πώς θα επιλέξω;

Ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσετε εάν ο ύπνος ή η άσκηση είναι το αντίδοτο στα χαμηλά επίπεδα ενέργειας σας είναι να προσδιορίσετε εάν κοιμηθήκατε επαρκώς το προηγούμενο βράδυ, δηλαδή τουλάχιστον επτά ώρες. Εάν όχι, είναι καλύτερα να δώσετε προτεραιότητα στον ύπνο αντί σε μια πρωινή προπόνηση.

Εάν κοιμηθήκατε και γενικά κοιμάστε επαρκώς, τότε η αύξηση της σωματικής σας δραστηριότητας (με έμφαση στην αερόβια άσκηση) μπορεί να οδηγήσει τόσο σε άμεσες όσο και σε συνεχείς βελτιώσεις στη συνολική σας ενέργεια.