Κορυφώνεται η αγωνία 100.000 μαθητών και των οικογενειών τους, καθώς άρχισαν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις που θα κρίνουν ποιοι θα κατακτήσουν 68.394 θέσεις για εισαγωγή στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας το έτος 2022-23. Ολοι γνωρίζουμε τον μόχθο, την αγωνία, τις ελπίδες των παιδιών. Οι εξετάσεις αυτές είναι, για τους περισσότερους, η πρώτη μεγάλη προσωπική δοκιμασία, το συμβολικό και πραγματικό πέρασμα στον κόσμο των ενηλίκων. Εδώ –πιστεύουν– κρίνεται το μέλλον τους, η θέση τους στον κόσμο. Καταλαβαίνουν ότι όλα εξαρτώνται από την προετοιμασία και τις ικανότητες των ιδίων, από την τύχη να βρίσκονται σε καλή ημέρα, να αποδώσουν τα χρόνια προετοιμασίας, να επιλέξουν τη σωστή σχολή. Οση στήριξη κι αν πρόσφεραν οι οικείοι και οι καθηγητές τους, κάθε παιδί αντιμετωπίζει την απόλυτη μοναξιά της ατομικής προσπάθειας και αξιολόγησης.

Γι’ αυτό συχνά είναι μεγάλη η έκπληξη όταν οι νέοι φοιτητές βρεθούν στο πανεπιστήμιο. Κάποιοι απογοητεύονται από την απρόσμενη χαλαρότητα, από τη φαινομενική έλλειψη πίεσης να αριστεύσουν, από τις χαμηλές προσδοκίες πολλών συμφοιτητών και καθηγητών. Καταλαβαίνουν ότι το μέλλον τους πάλι εξαρτάται από προσωπική προσπάθεια και από τύχη – την τύχη να έχουν καλούς καθηγητές, να είναι σοβαρή η σχολή στην οποία βρίσκονται, να βρεθούν ανάμεσα σε συμφοιτητές που ενδιαφέρονται να προοδεύσουν. Κάποιοι στρώνονται στη δουλειά, γνωρίζοντας ότι από τους ίδιους εξαρτάται η επιτυχία και όχι από αυτονόητες απαιτήσεις και παροχές του ιδρύματος στο οποίο σπουδάζουν. Αλλοι γοητεύονται από τον δρόμο της ήσσονος προσπαθείας, προτάσσοντας τα «δικαιώματά» τους ως προνόμιο ισάξιο της εκπαίδευσης. Αλλοι μελαγχολούν και αναρωτιούνται εάν ματαίως ήλπιζαν σε κάτι καλύτερο.

Ενώ στις Πανελλαδικές τα παιδιά αξιολογούνται με τον πιο αυστηρό τρόπο, γρήγορα μαθαίνουν ότι η αξιολόγηση και η λογοδοσία ίσχυαν μόνο γι’ αυτούς, ότι στην «ελληνική ιδιαιτερότητα» κυριαρχούν η συναλλαγή, ο βάλτος μιας μοχθηρής γραφειοκρατίας, οι «φωτογραφικές» προσλήψεις και προαγωγές, η πίεση (και επιτυχία) οργανωμένων ομάδων. Καταλαβαίνουν ότι, παρά το αδιάβλητο των εξετάσεων, παρά τη θέσπιση του ΑΣΕΠ, στην κοινωνία μας η αξιοκρατία και η ισότητα παραμένουν ευσεβείς πόθοι. Αυτό το σκληρό μάθημα είναι αναπόσπαστο μέρος της εκπαίδευσής μας. Είθε ο νέος νόμος-πλαίσιο να οδηγήσει σε Παιδεία αντάξια της προσπάθειας των παιδιών.

πηγή: kathimerini.gr