Η Ουκρανία κατέθεσε προτάσεις για την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε σήμερα στο Κίεβο ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ρουμανίας, ανακοίνωσε ο επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου.

«Πρέπει να αυξήσουμε τις πιέσεις στον επιτιθέμενο, να συνεργαστούμε για το έβδομο πακέτο των κυρώσεων με εμπάργκο στο φυσικό αέριο», έγραψε ο Ουκρανός αξιωματούχος Άντριι Γιερμάκ σε ανάρτησή του στο Telegram.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι οι ξένοι ηγέτες ολοκλήρωσαν τη συνάντησή τους με τον Ουκρανό πρόεδρο.

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό πως ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι «αποδέχτηκε μια πρόσκληση» του Όλαφ Σολτς να συμμετάσχει στην επόμενη σύνοδο κορυφής της G7 στα τέλη Ιουνίου στη Βαυαρία, σύμφωνα με τον ίδιο τον καγκελάριο της Γερμανίας και μια ανάρτησή του στο Twitter.

«Σας ευχαριστώ κύριε Ζελένσκι που αποδεχτήκατε την πρόσκλησή μου να συμμετάσχετε στη σύνοδο κορυφής της G7», που θα διεξαχθεί από τις 26 έως τις 28 Ιουνίου στο συγκρότημα του κάστρου του Σλος Ελμάου (νότια Γερμανία), έγραψε στο Twitter ο Σολτς, χωρίς να διευκρινίσει αν ο Ζελένσκι, που δεν έχει φύγει από την Ουκρανία μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, θα μεταβεί στη Βαυαρία ή αν θα μιλήσει στη σύνοδο μέσω τηλεδιάσκεψης.

Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος, με ανάρτησή του στο Telegram, ευχαρίστησε τους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ρουμανίας που επέδειξαν αλληλεγγύη με τη χώρα του επισκεπτόμενοι σήμερα το Κίεβο.

«Σας ευχαριστούμε για την αλληλεγγύη σας με τη χώρα και τον λαό μας», έγραψε ο Ζελένσκι.

Αποχωρώντας από την συνάντηση με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανήρτησε μια φωτογραφία στο Twitter, στην οποία οι δύο ηγέτες αγκαλιάζονται. Στην λεζάντα της ανάρτησης, ο Μακρόν έγραψε: «Η αδελφότητα της Ευρώπης» στα ουκρανικά και στα γαλλικά.

Είναι γνωστό πως, στη συνάντησή τους, οι Ζελένσκι, Ντράγκι, Σολτς, Μακρόν και ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Κλάους Γιοχάνις, συζήτησαν για τις ενταξιακές προοπτικές της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Βραχυπρόθεσμα η Ουκρανία επιδιώκει να λάβει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδανικά στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, στις 23 και 24 Ιουνίου. Η Κομισιόν ετοιμάζεται αύριο να κάνει τη σχετική εισήγηση, αλλά την τελική απόφαση θα πρέπει να λάβουν ομόφωνα οι 27, ορισμένοι εκ των οποίων εμφανίζονται απρόθυμοι για ένταξη στην ΕΕ μιας εμπόλεμης χώρας, ακόμα και αν η διαδικασία αυτή κρατήσει «δεκαετίες», όπως έχει προβλέψει ο Μακρόν.