Υπό το πρίσμα της επιδείνωσης της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Ουκρανία και των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που καταφεύγουν στις γειτονικές χώρες για ασφάλεια μετά τη ρωσική εισβολή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημιούργησε ένα ειδικό ευρωπαϊκό σύστημα για την ταχεία μεταφορά ατόμων που χρειάζονται ιατρική περίθαλψη μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.

Η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, ανέφερε ότι «μπροστά στη ρωσική εισβολή που διαλύει οικογένειες και προκαλεί αφάνταστα δεινά, υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που φεύγουν από την Ουκρανία και χρειάζονται επείγουσα περίθαλψη και φροντίδα. Αυτό περιλαμβάνει θύματα από τη σύγκρουση και όσους χρειάζονται συνέχεια φροντίδας, όπως οι καρκινοπαθείς.

Έχουμε δημιουργήσει ένα σύστημα για τον συντονισμό της μεταφοράς ασθενών μεταξύ νοσοκομείων στα κράτη μέλη. Χάρη στην αλληλεγγύη της ΕΕ στη δράση, έχουμε ήδη 10.000 διαθέσιμες κλίνες μέχρι στιγμής και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουμε ότι οι ασθενείς μπορούν να φτάσουν σε αυτές το συντομότερο δυνατό».

Μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου που διαθέτουν κλίνες για ανθρώπους από την Ουκρανία που έχουν ανάγκη είναι: η Αυστρία, το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Εσθονία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισλανδία, η Λετονία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Νορβηγία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σλοβενία, η Ισπανία και η Σουηδία.

Ο Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων, Γιάνες Λέναρσιτς σημείωσε ότι «το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ εργάζεται όλο το εικοσιτετράωρο για να συντονίσει την άνευ προηγουμένου βοήθεια που κινητοποιήθηκε από την πρώτη μέρα αυτής της βίαιης εισβολής στην Ουκρανία. Ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ είναι έτοιμος να βοηθήσει στη διοχέτευση της μεταφοράς ασθενών».

Για να αμβλυνθεί η πίεση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης των κρατών μελών που συνορεύουν με την Ουκρανία, έχει δημιουργηθεί ένας ειδικός μηχανισμός στο πλαίσιο του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης και αντίδρασης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων μέσω του οποίου τα κράτη μέλη της ΕΕ μπορούν να ζητήσουν υποστήριξη για τη μεταφορά ασθενών που χρειάζονται ιατρική φροντίδα.

Ο μηχανισμός θα υποστηρίξει την αντιστοίχιση των αναγκών για μεταφορά ασθενών στα γειτονικά κράτη μέλη της ΕΕ με βάση τις προσφορές και τις δυνατότητες θεραπείας και περίθαλψης που διατίθενται σε νοσοκομεία άλλων κρατών μελών της ΕΕ, καθώς και την ασφαλή ανταλλαγή των απαιτούμενων πληροφοριών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ