ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Μετά τη συμμετοχή της στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του Film Forward του 62ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η βιντεο-όπερα ORFEAS2021 των ΦΥΤΑ, παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, θα πραγματοποιήσει την αθηναϊκή της πρεμιέρα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος με δύο προβολές στις 19 και 26 Ιανουαρίου 2022, στις 21.30. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει Q&A με τους συντελεστές της ταινίας.

Το έργο ORFEAS2021, βασισμένο στην όπερα L’Orfeo του Κλάουντιο Μοντεβέρντι, αποτελεί την πρώτη ελληνόφωνη queer όπερα και αφηγείται τους αγώνες του Ορφέα, του πρώτου γκέι πρωθυπουργού της Ελλάδας, ενάντια στην πατροπαράδοτη ιστορία καταπίεσης “Live Your Myth in Greece”. Είναι ένα μεταμοντέρνο πειραματικό έργο με στοιχεία μπαρόκ μελοδράματος, DIY κολάζ, post-internet αισθητικής και εικονικής πραγματικότητας. Το λιμπρέτο υπογράφουν οι Αντριάνα Μίνου και Φοίβος Δούσος, ενώ τη σκηνοθεσία και το μοντάζ ο Φιλ Ιερόπουλος. Η όπερα είναι επηρεασμένη από και αφιερωμένη στη μνήμη του περφόρμερ και ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου / Zackie Oh.

Η παραγωγή υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org] για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Σύνοψη:
O Ορφέας είναι ένας φιλόδοξος και επιτυχημένος ηγέτης. Ο πρώτος ανοιχτά γκέι πρωθυπουργός της Ελλάδας, χαίρει της αποδοχής του λαού (ή τουλάχιστον αυτό πιστεύει), μέχρι τη στιγμή που ένα απρόσμενο περιστατικό ανοίγει μια σειρά από ζητήματα που ο ίδιος θεωρούσε λυμένα. Αποφασισμένος να αλλάξει για πάντα τον τρόπο που γίνονται τα πράγματα στη χώρα, ο Ορφέας αποφασίζει να αναμετρηθεί με τα μεγάλα πνεύματα της ελληνικής ιστορίας.

Σε μια κατάβαση στο σκοτεινό εργαστήριο των εθνικών μύθων της ελληνικότητας, το Μουσείο Μεταφυσικής Ιστορίας, ο Ορφέας θα πρέπει να αποδείξει ότι ο ορθολογισμός του είναι ικανός να πείσει ακόμη και τις πλέον αντιδραστικές και χθόνιες δυνάμεις. Αρκεί όμως η ρητορική του δεινότητα και η λαοφιλία του για να καταφέρει μια ριζική αλλαγή του υπάρχοντος; Στο τέλος του ταξιδιού του ο Ορφέας θα έρθει αντιμέτωπος με τις δικές του αντιφάσεις και με τα όρια των δυνατοτήτων του.

ORFEAS2021
Βασισμένη στην όπερα L’Orfeo του Κλάουντιο Μοντεβέρντι
Παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Η ταινία θα προβληθεί με αγγλικούς υπότιτλους

Σύλληψη: ΦΥΤΑ
Λιμπρέτο: Αντριάνα Μίνου, Φοίβος Δούσος
Σκηνοθεσία, μοντάζ: Φιλ Ιερόπουλος
Πρωτότυπες συνθέσεις: Αντριάνα Μίνου, Αλέξανδρος Δρόσος, Φιλ Ιερόπουλος
Μεταγραφή: Αλέξανδρος Δρόσος, Ιάσων Μαρμαράς
Διεύθυνση φωτογραφίας: Μιχάλης Γκατζόγιας
Οργάνωση παραγωγής: Άλεξ Δημητρίου
Art direction, design χώρων: Πέτρος Τουλούδης
Συνεργάτιδα σκηνοθέτρια: Ανθή Κουγιά
Κοστούμια: Daglara
Make-up, prosthetics: Ελίζαμπεθ Πέτρου
Φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας, Μιχάλης Γκατζόγιας
Animations: Μαργαρίτα Αθανασίου
Κινησιολογία: Mochi Γεωργίου
Βιντεοσκόπηση Έλενας Ακρίτα: Άνταμ Ντόνεν
Επιμέλεια ενορχήστρωσης: Αλέξανδρος Δρόσος
Ενορχήστρωση πρωτότυπης μουσικής: Φιλ Ιερόπουλος, Αντριάνα Μίνου

Θεατρικά σκηνικά ORFEAS2020: Μυρτώ Λάμπρου
Στυλίστ: Εριφύλη Βλαχοπούλου, Άλεξ Δημητρίου
Βοηθός φωτογραφίας: Σπύρος Πατσούρας
Βοηθός make-up: Μαίρη Χιώτη
Προμήθειες κοστουμιών & μακιγιάζ: Αλεξάνδρα Κωνσταντινίδου
Υπεύθυνος αποθήκευσης & καταλογογράφησης σκηνικών: Ευάγγελος Ταπραντζής

Λογική: Έλενα Ακρίτα
Ορφέας: Γεώργιος Ιατρού
Σίλβιο, To Όχι: Διαμάντη Κριτσωτάκη
Υπουργός Ουτοπίας, Ελλάδα: Λητώ Μεσσήνη
Yπουργός Άμυνας & Ασφάλειας: Νίκος Ζιάζιαρης
Υπουργός Επικοινωνίας & Πληροφορίας: Σταμάτης Πακάκης
Ποιητής: Λάμπρος Τσάγκας
Φωνή Ποιητή: Φίλιππος Βαζάκας
Γιούρι: Αντώνης Σταμόπουλος
Κουήρ Κυβερνοπειρατά: Λία Φούκη, Mochi Γεωργίου, Μαρίζα Τσάρη

Χορός των Φαντασμάτων: Λία Σμαράγδα, Mochi Γεωργίου, Μαρίζα Τσάρη, Νίκος Ζιάζιαρης, Σταμάτης Πακάκης

Περφόρμερς Ποστλουδίου: ActiVista, Αλέξανδρος Δρόσος, Ανθή Κουγιά, Γιώτα Πέντε, ER Libido, Λία Σμαράγδα, Μαρίζα Τσάρη, Μεταθεοδοσία, Mochi Γεωργίου, Veronique Tromokratisch, ΦΥΤΑ

Μουσικοί: Νάταλι Καρντούτσι, Γιούλια Σβομπ (μπαρόκ βιολί), Αθανασία Τέλιου, Ανδρέας Λινός (βιόλα ντα γκάμπα), Άγγελος Λιακάκης (τσέλο), Ιάσων Μαρμαράς, Πάνος Ηλιόπουλος (τσέμπαλο), Κώστας Τσιώλης (συνθεσάιζερ), Tsev (βοηθός programming), Γιώργος Νεόφυτος (μπουζούκι), Γιώργος Δούσος (κλαρίνο)

Μέτρα Covid-19:
Για τις οδηγίες ασφαλούς λειτουργίας του χώρου, στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κορωνοϊό COVID-19, παρακαλούμε δείτε στο covid19.gov.gr

Ανακοίνωση: Λόγω των αλλεπάλληλων μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας, παρακαλούμε πριν την έξοδό σας να επικοινωνήσετε με το χώρο της εκδήλωσης μήπως υπάρχουν αλλαγές της τελευταίας στιγμής, καθώς και για να βεβαιωθείτε για τα ισχύοντα μέτρα προστασίας.