ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Στο πλαίσιο των δράσεων της Πρωτοβουλίας 1821-2021 η “Ανδρονίκη” του Αλέξανδρου Γκρεκ, μια χαμένη όπερα για την Ελληνική Επανάσταση θα αναβιώσει μετά από έναν αιώνα και θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό θέατρο “Μαρία Κάλλας”, την Κυριακή 30 Ιανουαρίου.

Η Ανδρονίκη είναι η πρώτη όπερα του Κερκυραίου συνθέτη Αλέξανδρου Γκρεκ (1876-1959) και ολοκληρώθηκε το 1905, μετά από σύνθεση που διήρκεσε πάνω από δύο χρόνια. Το λιμπρέτο έγραψε ο ποιητής Ανδρέας Βρανάς, σε στενή συνεργασία με τον συνθέτη, βασιζόμενος στο ιστορικό μυθιστόρημα του Στέφανου Ξένου Η ηρωίς της Ελληνικής Επαναστάσεως, ήτοι σκηναί εν Ελλάδι από το 1821-1827 (1861), ένα εμβληματικό έργο, που αφηγείται τα γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης. Η υπόθεση της όπερας εκτυλίσσεται γύρω από τρία φανταστικά πρόσωπα, την ηρωίδα Ανδρονίκη, τον αγωνιστή Θρασύβουλο και τον κακόβουλο Βάρθακα, που μέσα στις φλόγες της Επανάστασης αναδεικνύουν τα αιώνια ιδανικά της ελευθερίας και της αγάπης για την πατρίδα αλλά και τον παντοδύναμο έρωτα.

Ο Γκρεκ ως συνθέτης ακολούθησε την μουσική γλώσσα της εποχής του, δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ελληνική μουσική, όπως αναφέρει ο ίδιος…μολονότι είμαι ποτισμένος με τα νάματα του Βάγνερ και την μελωδίαν της Γαλλικής και Ιταλικής μουσικής, επροσπάθησα εις την σύνθεσιν της Ανδρονίκης να αποφύγω όσον το δυνατόν την ξενικήν χροιάν, συνάμα δέ αφ’ ενός μέν να εγχύσω την Ελληνικήν μουσικήν εις το καλούπι της σημερινής αρμονίας, αφ’ ετέρου δέ να μή βλάψω διόλου τον χρωματισμόν της εθνικής μελωδίας με τον πλούτον της νέας ενορχηστρώσεως την οποίαν ηκολούθησα εις το έργον μου.

Αποσπάσματα από την όπερα παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά σε μία μεγάλη συναυλία τον Δεκέμβριο του 1906 στο Δημοτικό Θέατρο Αθηνών, με τον ίδιο τον συνθέτη στο πιάνο. Ακολούθησε μία δεύτερη αποσπασματική παρουσίαση στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας το 1908, αυτή την φορά με ορχήστρα, ενώ ολόκληρη η όπερα φαίνεται να παίχτηκε για πρώτη φορά το 1911 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Σποραδικές και ανεπιβεβαίωτες μόνο πληροφορίες υπάρχουν για άλλες εκτελέσεις, κυρίως στην Αίγυπτο, τα επόμενα χρόνια.

Το χειρόγραφο σπαρτίτο βρέθηκε το 2014 στο αταξινόμητο αρχειακό υλικό του Ωδείου Αθηνών. Ωστόσο, η ενορχηστρωμένη παρτιτούρα δεν εντοπίστηκε ποτέ και την νέα ενορχήστρωση για την αναβίωση και ολοκληρωμένη παρουσίαση της όπερας σε συναυλιακή μορφή, ανέλαβε ο Νίκος Αθηναίος.

Ανδρονίκη: Βάσια Αλάτη (σοπράνο)
Θρασύβουλος: Δημήτρης Πακσόγλου (τενόρος)
Βάρθακας: Τάσης Χριστογιαννόπουλος (βαρύτονος)
Διαμάντω: Μάιρα Μηλολιδάκη (σοπράνο)
Λάμπρος: Κώστας Μαυρογένης (βαρύτονος)
Καραλής: Δημήτρης Κασιούμης (μπάσος)
Οδαλίσκη: Αγγελική Καθαρίου (μεσόφωνος)
Συμφωνική Ορχήστρα & Μικτή Χορωδία Δήμου Αθηναίων

Παιδική Χορωδία “Μικροί Μουσικοί” του Ωδείου Αθηνών
Διεύθυνση χορωδίας Δήμου Αθηναίων: Σταύρος Μπερής
Διεύθυνση παιδικής χορωδίας: Χριστίνα Μιχαλάκη
Ενορχήστρωση, Μουσική Διεύθυνση: Νίκος Αθηναίος

Η αποκατάσταση της ενορχήστρωσης, από τον Νίκο Αθηναίο, αλλά και η πρώτη δημόσια παρουσίασή της στο κοινό 110 χρόνια μετά την τελευταία καταγεγραμμένη παράσταση, κατέστη εφικτή στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας 1821 – 2021 της ΕΤΕ χάρη στη γενναιόδωρη στήριξη του Ιδρύματος Ι. Κωστοπούλου.

Συμπαραγωγή: Ωδείον Αθηνών – Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού & Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ)

Μέτρα Covid-19:
Για τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό, που πρέπει να εφαρμόζονται στο χώρο, παρακαλούμε επισκεφτείτε το covid19.gov.gr. Επίσης λόγω των συνθηκών, προτείνουμε πριν την έξοδό σας να επικοινωνήσετε με το χώρο της εκδήλωσης μήπως υπάρχουν αλλαγές της τελευταίας στιγμής.