Στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο αναμένεται να μιλήσει την ερχόμενη Τρίτη στις 5 Ιουλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατόπιν πρόσκλησης της προέδρου του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα.

 

Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τα επιτεύγματα της κυβέρνησης που οδηγούν σε έξοδο από την αυξημένη εποπτεία και τον σχεδιασμό για το επόμενο διάστημα.

 

Την ίδια ώρα ο κύριος Οικονόμου έστειλε σαφές μήνυμα προς την Τουρκία ξεκαθαρίζοντας ότι εκπέμπουμε καθαρά και σαφή μηνύματα ότι δηλαδή η Ελλάδα δεν έχει πρόθεση να εμπλακεί ή να ενισχύσει την ένταση. «Η θέση μας εδράζεται από το διεθνές δίκαιο, η χώρα είναι ανυποχώρητη σε ζητήματα κυριαρχίας και στα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Έχουμε τη δύναμη και την αποτρεπτική δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση», είπε

 

Σχετικά με τη στάση των συμμάχων, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση παρακολουθεί με ικανοποίηση την πλήρη κατανόηση των συμμάχων σε αυτά που συνιστούν το αυτονόητο. Οι ανιστόρητοι ισχυρισμοί και τα έωλα επιχειρήματα της Τουρκίας δεν μπορούν να σταθούν απέναντι στο διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες. Πάντα είμαστε ανοιχτοί στη διαδικασία του διαλόγου, έχουμε ξεκαθαρίσει τα ζητήματα που αφορούν αυτόν, πάντα εντός των διεθνών συνθηκών».

 

Σε ό,τι αφορά τα push back ο κύριος Οικονόμου σημείωσε ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει μία μεταναστευτική πολιτική που σέβεται απολύτως τους διεθνούς κανόνες. «Η Ελλάδα διασώζει ανθρώπινες ζωές, συμπεριφέρεται με αξιοπρέπεια στους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα και εξετάζει οποιαδήποτε καταγγελία ή επισήμανση γίνεται. Από εκεί και πέρα, δεν θα επιτρέψουμε να γυρίσουμε στις συνθήκες χάους των προηγούμενων χρόνων», σημείωσε.