Μπαίνουν στον «πάγο» τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την Τουρκία με φόντο το μπαράζ υπερπτήσεων από τουρκικά μαχητικά πάνω από ελληνικά νησιά.

Σύμφωνα με πηγές, η ελληνική πλευρά δηλώνει πως αντιμετωπίζει τις τουρκικές ενέργειες «με αποφασιστικότητα και σοβαρότητα». Έτσι οι συζητήσεις για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μετατίθενται για το μέλλον. Κατά τις ίδιες πηγές, η απόφαση της Αθήνας θεωρείται ειλημμένη.

Υπενθυμίζεται πως κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο γ.γ. του ΥΠΕΞ, Θεμιστοκλής Δεμίρης, υπέβαλε χθες έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα για τις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος, και σε κατοικημένες περιοχές, από τουρκικά μαχητικά.

Ο γενικός γραμματέας υπογράμμισε ότι οι ενέργειες αυτές αποτελούν παραβίαση ελληνικής κυριαρχίας, συνιστούν απαράδεκτη πρόκληση και είναι αντίθετες με θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Τόνισε επίσης ότι οι ενέργειες αυτές, πέρα από παράνομες και προκλητικές, βάζουν σε κίνδυνο την διεθνή εναέρια κυκλοφορία, αντιβαίνουν πλήρως την αρχή σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δύο κρατών και υπονομεύουν τις προσπάθειες εμπέδωσης κλίματος εμπιστοσύνης.