Από το Μάρτιο έως τον Ιανουάριο του 1915, στη γειτονική Τουρκία, στο στενό πέρασμα των Δαρδανελίων, σε μια περιοχή 60 χλμ με μήκος και πλάτος περίπου 1,6 έως 6,4 χλμ, όπου συνδέει το Αιγαίο με την θάλασσα του Μαρμαρά (ή Προποντίδα), διεξήχθη μια απ’ τις πιο πολύνεκρες μάχες του Α’ ΠΠ. Πρόκειται για τη μάχη των στενών της Καλλίπολης, που έχει μείνει στην ιστορική μνήμη για δυο πράγματα:

Πρώτων, για την συνεισφορά των Αυστραλιανών και Νεοζηλανδικών σωμάτων (οι γνωστοί Ανζάκ – Anzac) οι οποίοι πολεμούσαν ως μέρος του Βρετανικού Εκστρατευτικού σώματος που είχε σταλεί στην Ευρώπη και την Μέση Ανατολή.

Δεύτερον, στην πλευρά των Τούρκικών Δυνάμεων, κατά τη μάχη των Δαρδανελίων, αναδεικνύεται ο Συνταγματάρχης Μουσταφά Κεμάλ, ο οποίος στάλθηκε για να υπερασπιστεί το στενό των Δαρδανελίων. Η μετέπειτα πολιτική του καριέρα (στα μετέπειτα χρόνια των Δαρδανελίων) έμελε να επισκιάσει εκείνη της στρατιωτικής του που είχε προηγηθεί τα χρόνια του Α’ ΠΠ (αλλά και των Βαλκανικών Πολέμων).

Όταν η σκόνη της μάχης έπεσε, οι δυο πλευρές μετρούσαν πάνω από 500.000 απώλειες.

Κλείνοντας, στην φωτογραφία, βλέπουμε δυο εκπληκτικά όμοιες προπαγανδιστικές αφίσες απ’ τις δυο πλευρές που μάχονταν στην Καλλίπολη. Η τουρκική πλευρά, εξυμνεί την επιτυχή άμυνα του Τσανάκ Καλέ, ενώ η Αυστραλιανή για να στρατολογήσει εθελοντές, ζωγραφίζει με αισιόδοξα χρώματα της συνθήκες και τις προοπτικές τις επιχείρησης.

Επιμέλεια κειμένου: Θεόδωρος Μοργιαννίδης, ιστορικός-ερευνητής