Στον πρώτο μεγάλο πόλεμο που διε-ξάγεται στις οθόνες του κόσμου, το προχθεσινό διάγγελμα του Βλαντιμίρ Πούτιν αποκτά μεγάλη ιστορική αξία. Αποτελεί άμεση διείσδυση στο μυαλό του Ρώσου προέδρου. Εξηγεί την ευκολία με την οποία οδήγησε τη χώρα του σε μια τόσο επικίνδυνη περιπέτεια, δηλώνει την πρόθεσή του να επενδύσει στον διχασμό και στην τρομοκρατία στο εσωτερικό, για να προλάβει όποια αμφισβήτηση και να εδραιώσει τη θέση του.

«Ο ρωσικός λαός θα μπορεί πάντα να ξεχωρίζει τους πραγματικούς πατριώτες από τα μιάσματα και τους προδότες, και θα τους φτύνει απλώς όπως φτύνεις μια μύγα που μπήκε στο στόμα σου κατά λάθος», δήλωσε ο Πούτιν, με στόχο την «πέμπτη φάλαγγα» Ρώσων που πρόσκεινται στη Δύση, όπως είπε. «Είμαι σίγουρος ότι μια τόσο φυσική και αναγκαία αυτοκάθαρση της κοινωνίας θα ενισχύσει τη χώρα, την αλληλεγγύη, τη συνοχή και την ετοιμότητά μας να ανταποκριθούμε σε όποια πρόκληση», τόνισε.

Παρουσιάζοντας την εισβολή στην Ουκρανία, που ο ίδιος επέλεξε, και τις αντιδράσεις του υπόλοιπου κόσμου ως υπαρξιακό ζήτημα, ο Πούτιν λέει ότι «μοναδικός στόχος» των άλλων είναι «η καταστροφή της Ρωσίας». Ετσι, εξαπολύει πόλεμο εναντίον και όποιου Ρώσου διαφωνεί με τις επιλογές του, με το ίδιο το λεξιλόγιό του (όπου ο «πόλεμος» είναι «ειδική στρατιωτική επιχείρηση»). Η τακτική αυτή εφαρμόζεται όπου ένα καθεστώς αισθάνεται ότι απειλείται· συσπειρώνει την πλειονότητα εναντίον μιας επίλεκτης μειονότητας, επιδιώκοντας και εύκολη νίκη και τη μετάδοση του μηνύματος ότι όποιος διαφωνεί δεν είναι «πραγματικός πατριώτης», είναι απειλή και δικαίως θα αφανιστεί. Για να μην πάμε μακριά, το βλέπουμε σε κάθε εμφύλιο πόλεμο, το βλέπουμε σαν εργαλείο στα χέρια του Ερντογάν.

Ο Πούτιν, όμως, είναι μία κατηγορία μόνος του. Στις δύο δεκαετίες που κυριαρχεί στη Ρωσία, κατέλαβε όλους τους κρατικούς θεσμούς, τσάκισε ή φυλάκισε κάθε φωνή αμφισβήτησης, ελέγχει κάθε μέσο ενημέρωσης. Απόλυτος άρχων με πυρηνικό οπλοστάσιο, δεν έχει υπάρξει άλλος άνθρωπος με τόση δύναμη. Και αντί να οδηγεί το προικισμένο έθνος του προς ένα λαμπρό μέλλον, το σπρώχνει προς το σκοτάδι. Μόνον οι Ρώσοι μπορούν να σώσουν εαυτούς, και εμάς, από αυτόν τον κίνδυνο.

 

πηγή: kathimerini.gr