Ο Ποντιακός χορός Σέρρα, από τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022, κοσμεί το Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας.

Το δελτίο τεκμηρίωσης συντάχθηκε από την πολιτισμολόγο και μέλος της επιτροπής Πολιτισμού της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Αλεξία Ιωαννίδου και έχει ως βάση την μεταπτυχιακή διατριβή της.

Η ένταξη στο Εθνικό Ευρετήριο ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο για τον επόμενο στόχο που είναι το να συμπεριληφθεί ο χορός Σέρρα στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Την απόφαση υπέγραψε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη έχοντας υπόψιν την ομόφωνη, θετική γνωμοδότηση της Εθνικής Επιστημονικής Επιτροπής για την εφαρμογή της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO,2003) στην Ελλάδα.

Με αφορμή το γεγονός η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης κ. Βούλα Πατουλίδου δήλωσε: «Η άυλη πολιτιστική κληρονομιά είναι ο γονιδιακός μας χάρτης. Αυτή μας καθορίζει. Η Σέρρα, ο ποντιακός μας χορός έχει ρίζες στα βάθη της αρχαιότητας. Τράνεψε μέσα στο χρόνο αλώβητος. Αν θες να περιγράψεις σ’ έναν ξένο τι είναι ο Πόντος, δείξε του τη Σέρρα!

Το πόνημα της κας Ιωαννίδου με βρίσκει συμπαραστάτη και στο επόμενο βήμα. Η ένταξη του Ποντιακού χορού Σέρρα στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO είναι ζήτημα τιμής. Όλος ο κόσμος θα γνωρίσει τον χορό των χορών! Σέρρα, άλλως Πυρρίχιος!»