Στην Κοζάνη θα βρεθεί σήμερα, Τετάρτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τα εγκαίνια του φωτοβολταϊκού πάρκου του Ομίλου «Ελληνικά Πετρέλαια», στα Λιβερά, την Τετάρτη 6 Απριλίου. Πρόκειται για το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό έργο (204 MW) πανελλαδικά και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.

Το έργο ξεκινά την εμπορική του λειτουργία, στο παραδοσιακό ενεργειακό κέντρο της χώρας από τον εγχώριο λιγνίτη, την περιοχή που στήριξε για δεκαετίες την ανάπτυξη και τον εξηλεκτρισμό της χώρας.

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή 18 φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων που έχουν τοποθετηθεί σε μια έκταση 4.400 στρεμμάτων. Υπολογίζεται ότι θα παράγει ενέργεια 350 GWh ετησίως, ικανή να εξασφαλίσει την παροχή καθαρής ενέργειας μηδενικών εκπομπών για τουλάχιστον 75.000 νοικοκυριά, με ετήσιο όφελος σε επίπεδο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα 320.000 τόνων, που αντιστοιχεί σε 1,1 εκατ. στρέμματα δάσους.

Με την υλοποίηση του έργου επισπεύδεται η υλοποίηση του μεσοπρόθεσμου στρατηγικού στόχου που έχει θέσει η διοίκηση του ομίλου ΕΛΠΕ για 600 MW εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ μέχρι το 2025 και βελτίωση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος κατά 50% έως το 2030.