Οι διαπραγματεύσεις είναι σαν την ειρήνη: καλό πράγμα. Οπως όλοι προτιμούν να είναι «υγιείς, όμορφοι και πλούσιοι, αντί άρρωστοι, άσχημοι και φτωχοί», έτσι και οι διαπραγματεύσεις στην Ουκρανία –όπως ορμήνεψε τον κόσμο ο Ντόναλντ Τραμπ– είναι στο σύμπαν των ευχών προτιμότερες από τον πόλεμο. Εξάλλου, διαπραγματεύσεις ζητάει και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος είπε και κάτι ακόμη πιο… σοφό: «Οι εχθροπραξίες θα λήξουν όταν πάψουν να πολεμούν οι Ουκρανοί». Προφανώς, ύστερα από διαπραγματεύσεις για παράδοση άνευ όρων…

Για τους όπου γης λαϊκιστές, τα πράγματα είναι απλά και οι λύσεις εύκολες. «Με ένα νόμο κι ένα άρθρο» βγαίνουμε από την οικονομική κρίση, με ένα τείχος λύνουμε το μεταναστευτικό, με διαπραγματεύσεις λύνουμε το Ουκρανικό. Αυτές οι ευκολόπεπτες απαντήσεις, σε εξαιρετικά σύνθετα προβλήματα, δεν μεταβάλλουν εκείνους που τις εκστομίζουν σε μεγάλες πολιτικές προσωπικότητες. Αργά ή γρήγορα, ο κόσμος καταλαβαίνει ότι πρόκειται για αερολόγους και οι λύσεις δεν μπορούν ποτέ να είναι μαγικές.

Η έκφραση «ο κόσμος καταλαβαίνει» είναι παραπλανητική, διότι δεν αναφερόμαστε στο σύνολο των πολιτών. Υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι ο Τραμπ νίκησε στις εκλογές, ότι σε κάποια πιτσαρία της Ουάσιγκτον βιάζουν παιδάκια, ότι τον Ιούλιο του 2015 η Ελλάδα έχασε μια μοναδική ευκαιρία για μια λαμπρή πορεία εκτός Ε.Ε. Υπάρχει και ο μεγάλος γλωσσολόγος Νόαμ Τσόμσκι, ο οποίος πιστεύει ότι ««ευτυχώς» αναδύθηκε μια «πολιτική προσωπικότητα από τη Δύση, από τις ΗΠΑ», που διατύπωσε μια «λογική πρόταση» για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης «για τη διευκόλυνση των διαπραγματεύσεων αντί την υπονόμευσή της και την πρόοδο προς την επίτευξη κάποιου είδους συμβιβασμού στην Ευρώπη (…) και δεν θα υπάρχουν στρατιωτικές συμμαχίες, παρά μόνον ένας αμοιβαίος συμβιβασμός» (edukitchen.nl, 1.5.2022). Η προσωπικότητα αυτή, σύμφωνα πάντα με τον Τσόμσκι, ονομάζεται Ντόναλντ Τραμπ!

Βεβαίως, ο μεγάλος επιστήμονας είναι πλέον 93 χρόνων και μετά τη διατύπωση της θεωρίας των συντακτικών δομών (1957), μας έχει φλομώσει στον αριστερίστικο λαϊκισμό· π.χ. το 2008 θεωρούσε επιβλαβές το χάρισμα του Ομπάμα, διότι «το πιο επικίνδυνο πράγμα στην πολιτική είναι κάποιος με χαρισματική προσωπικότητα. Καλύτερα να έχεις έναν μέτριο, βαρετό ηγέτη, τον οποίο ο κόσμος δεν θα στηρίζει τυφλά, θα τον κριτικάρει» («Καθημερινή», 26.10.2008).

Από την άλλη, ο Τσόμσκι είναι η εμβληματική προσωπικότητα εκείνης της Αριστεράς που η αντίθεσή της στο σύστημα την οδηγεί να υιοθετεί τις χειρότερες, τις πλέον αντιδραστικές πτυχές αυτού του συστήματος. Το είδαμε στην Ελλάδα με τους ΑΝΕΛ.

πηγή: kathimerini.gr