Ένας από τους πρώτους υπολογιστές που δημιούργησε η Apple, που θεωρείται το Άγιο Δισκοπότηρο των υπολογιστών, ο “Apple 1”, πωλήθηκε πρόσφατα σε δημοπρασία του οίκου Charitybuzz προς 815.000 δολάρια (περίπου 727.000 ευρώ).
Ο Στιβ Τζομπς και ο Στιβ Βόζνιακ, οι άνθρωποι που δημιούργησαν την Apple, είχαν κατασκευάσει μόλις 200 κομμάτια από τους συγκεκριμένους υπολογιστές το 1976.
Στο μοντέλο, που δημοπρατήθηκε αυτή την εβδομάδα, υπάρχουν εμφανή σημάδια ότι αποτελεί ένα από τα πρωτότυπα και πιθανόν είχε φτιαχτεί προτού κατασκευαστούν τα υπόλοιπα 200. Δεν αποκλείεται μάλιστα να πρόκειται για τον πρώτο υπολογιστή Apple, όπως είπε ένας ιστορικός υπολογιστών μιλώντας στο BBC !
Το 10% του ποσού που συγκεντρώθηκε θα προσφερθεί στο φιλανθρωπικό ίδρυμα Leukemia and Lymphoma Society για την καταπολέμηση της λευχαιμίας και του λεμφώματος. 
Ο Γκλεν και η Σάνον Ντέλιμορ, που κατάφεραν με την προσφορά τους να αποκτήσουν τον Apple 1, δήλωσαν ότι σκοπεύουν να τον διαθέσουν σε σχολεία και πανεπιστήμια, ώστε αυτός να αποτελέσει έμπνευση για τους νέους ανθρώπους και τους εφήβους.
«Είναι απίστευτο να σκεφτεί κανείς ότι κατά πάσα πιθανότητα αυτός ήταν ο πρώτος υπολογιστής Apple 1 που κατασκευάστηκε, ένας Μονόκερως ή το Άγιο Δισκοπότηρο των υπολογιστών, το ένα και μοναδικό πρωτότυπο», είπε χαρακτηριστικά ο Ντέλιμορ.