Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες αυστραλιανών και διεθνών μέσων, ο Νόβακ Τζόκοβιτς συνελήφθη στη Μελβούρνη και το σίριαλ της συμμετοχής του ή όχι στο Australian Open λαμβάνει νέα τροπή.

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου για τη μη ακύρωση της βίζα του Τζόκοβιτς, ο υπουργός Μετανάστευσης της Αυστραλίας φέρεται να χρησιμοποίησε το «βέτο» του και να διέταξε τη σύλληψη του Σέρβου τενίστα προκειμένου να απελαθεί.

Νωρίτερα, όλα έδειχναν πως ο Νόβακ Τζόκοβιτς θα παρέμενε στην Αυστραλία για το τουρνουά, καθώς ο κορυφαίος τενίστας κέρδισε την έφεση που άσκησε κατά των αρχών της Αυστραλίας για την ακύρωση της βίζα του.

Σύμφωνα με όσα γράφει ο Guardian, ο δικαστής Άντονι Κέλι αναρωτήθηκε «τι παραπάνω» θα μπορούσε να είχε κάνει ο Νόβακ Τζόκοβιτς για να αποδείξει ότι μπορεί να εξαιρεθεί από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και άσκησε κριτική στην Αυστραλιανή κυβέρνηση για το χειρισμό της υπόθεσης.

Συγκεκριμένα, ο δικαστής είπε:

«Εδώ, ένας καθηγητής και ένας εξαιρετικά επιφανής γιατρός προσκόμισαν και παρείχαν στον αιτούντα ιατρική εξαίρεση. Επιπλέον, η βάση πάνω στην οποία δόθηκε αυτή η ιατρική εξαίρεση, έγινε χωριστά από μια άλλη ανεξάρτητη ομάδα ειδικών που συστάθηκε από την κυβέρνηση της πολιτείας της Βικτόριας και το συγκεκριμένο έγγραφο βρισκόταν στα χέρια του αντιπροσώπου».

Με αυτό το σκεπτικό, ο Άντονι Κέλι χαρακτήρισε αναίτια την ακύρωση της βίζας του Τζόκοβιτς και αποφάσισε την άμεση ακύρωση της απαγόρευσης εισόδου του τενίστα στην Αυστραλία. Έτσι, ο Νόβακ Τζόκοβιτς θα μπορέσει να αγωνιστεί στο Australian Open.

Τι έχει προηγηθεί
Η αίτηση για βίζα που υπέβαλε στις αυστραλιανές αρχές ο Νόβακ Τζόκοβιτς κρίθηκε άκυρη, και ο Σέρβος τενίστας παραμένει σε ξενοδοχείο-κέντρο για μετανάστες, στην περιοχή Κάρλτον. Νωρίτερα, ο κορυφαίος τενίστας βρέθηκε αποκλεισμένος στο αεροδρόμιο της Μελβούρνης.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας προχώρησε στην κράτησή του, καθώς έφτασε στην χώρα με ιατρική εξαίρεση για να συμμετάσχει στο Australian Open που ξεκινάει στις 17 Ιανουαρίου, όμως δεν είχε κάποιο ή κάποια από τα απαιτούμενα έγγραφα (πιστοποιητικό εμβολιασμού) για να την υποστηρίξει με αποτέλεσμα να μην του χορηγηθεί visa παραμονής.

Οι αρχές της Μελβούρνης τον μετέφεραν από το αεροδρόμιο Τουλαμαρίν σε ξενοδοχείο στην περιοχή Κάρλτον, με media της χώρας να υποστηρίζουν ότι σε αυτό το ξενοδοχείο μένουν 46 μετανάστες, αρκετοί από αυτούς για εννέα-δέκα χρόνια.

Η πλευρά του Νόβακ Τζόκοβιτς κατέθεσε έφεση στην απόφαση ακύρωσης της βίζα του Σέρβου τενίστα και υπέβαλε άμεσα το σχετικό φάκελό στο δικαστήριο. Η πλευρά των αυστραλιανών αρχών ζήτησε την αναβολή της δίκης την Κυριακή (10/1), όμως ο δικαστής αρνήθηκε το αίτημα.