Παίζεις το αγαπημένο σου videogame στην τηλεόραση από τον καναπέ του, αλλά ο σκύλος θέλει βόλτα; Κανένα πρόβλημα, παίρνεις την παιχνιδομηχανή μαζί σου και…. συνεχίζεις! Η καινοτομία της Nintendo με το Switch, αλλάζει τα μέχρι τώρα δεδομένα, καθώς πρόκειται για μια εντελώς νέα παιχνιδομηχανή-κονσόλα! 
Το Nintendo Switch που θα κυκλοφορήσει τον Μάρτιο του 2017, επιτρέπει στον gamer να συνεχίσει να παίζει εν κινήσει ό,τι έπαιζε και στο σαλόνι του. Η καινοτομία έγκειται στο χειριστήριο που «κουμπώνει» σε μια οθόνη αφής (για να μην το πούμε tablet) και λειτουργεί ως portable σύστημα.
Η νέα κονσόλα θα συνδέεται κανονικά στην τηλεόραση προκειμένου να αναπαράγει games υψηλής ευκρίνειας με την κλασική έννοια του όρου. Σε αυτό το στάδιο η Nintendo δεν φέρνει κάτι νέο. Οι καινοτόμες ιδέες ξεκινούν να ξεδιπλώνονται από τη στιγμή που ο gamer σηκωθεί από τον καναπέ και αφαιρέσει τη συσκευή από το Dock, αφού λειτουργεί αυτοστιγμεί ως φορητή παιχνιδομηχανή. Ο σχεδιασμός του Nintendo Switch επιτρέπει στα πλαϊνά τμήματα του χειριστηρίου Joy-con να αποσπώνται και να συνδέονται στην οθόνη, ενώ ανακοινώθηκε και το Pro Controller για όσους δεν αρέσκονται στο Joy-Con. Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα ότι το κάθε αποσπώμενο τμήμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αυτόνομο χειριστήριο, ώστε να παίζουν πολλοί χρήστες ταυτόχρονα. Η συνέχιση και η μεταφορά του παιχνιδιού από και προς τη μεγάλη οθόνη (φαίνεται να) γίνεται απλούστατα και χωρίς πρόβλημα.
Το κακό νέο της υπόθεσης είναι ότι games «προηγούμενης γενιάς» δεν θα παίζουν στη νέα κονσόλα. Σύμφωνα με εξειδικευμένα ιαπωνικά μέσα η κονσόλα δεν θα μπορεί να ούτε τους οπτικούς δίσκους του Wii U ούτε τις κασέτες του 3DS. Δεν διευκρινίζεται πάντως αν θα είναι συμβατή με mobile games και apps, κάτι που πιθανολογείται και αν μη τι άλλο θα της δώσει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στο mainstream κοινό.