Σφίγγει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους πολίτες από τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου μετά τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω διαγγέλματος και εξειδίκευσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης την Παρασκευή, προκειμένου να περιοριστεί το νέο κύμα κρουσμάτων κορονοϊού που σαρώνει τη χώρα. Μάλιστα το Σάββατο 20 Νοεμβρίου βγήκε στη δημοσιότητα το σχετικό ΦΕΚ το οποίο ξεκαθαρίζει τι ακριβώς ισχύει με τους ανεμβολίαστους πολίτες, σε ποια καταστήματα έχουν πρόσβαση αλλά και τι ισχύει με τη διεξαγωγή rapid test.

Επίσης, από τον προσεχή Δευτέρα, έρχονται αλλαγές στα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων λιανικού εμπορίου, τα οποία θα είναι ανοιχτά από τις 10 το πρωί έως και τις 9 το βράδυ τις καθημερινές. Στους χώρους εργασίας θα υπάρχει κυλιόμενο ωράριο με την προσέλευση των εργαζομένων να ξεκινά από τις 07:00 έως τις 09:30.

Αναλυτικότερα, οι ανεμβολίαστοι πολίτες θα μπορούν να μπαίνουν σε σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα για αγορές τροφίμων και ποτών αλλά και σε καταστήματα λιανικού εμπορίου, κομμωτήρια και φυσικά φαρμακεία. Ωστόσο, για καταστήματα λιανικού εμπορίου και κομμωτήρια θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό rapid test, ενώ οι εμβολιασμένοι πολίτες δείχνουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους και την ταυτότητά τους.

Την ίδια ώρα από το ΦΕΚ ορίζονται τα υγειονομικά πρωτόκολλα: χρήση προστατευτικής μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός. Τήρηση αποστάσεων ενάμισι μέτρου μεταξύ των ατόμων (ένα άτομο ανά 2 τ.μ.) σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο εξάμηνο είτε μεικτούς.

Ο αριθμός των εργαζομένων με τηλεργασία καθορίζεται με βάση τη φύση των καθηκόντων των εργαζομένων και τις ανάγκες κάθε υπηρεσίας και η προσέλευση των εργαζομένων πραγματοποιείται σταδιακά, σύμφωνα με τις υπηρεσιακές ανάγκες και τις οδηγίες του αρμόδιου Προϊσταμένου.

Η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού. Το κοινό εισέρχεται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης ή βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό (PCR ή rapid test). Οι ανήλικοι από τεσσάρων έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test). Εξαιρούνται από την εφαρμογή του παρόντος σημείου απολύτως κατεπείγουσες περιπτώσεις, ιδίως πρόσβασης σε αστυνομικά τμήματα, που δεν επιδέχονται αναβολής.

Οι συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων και οι συναντήσεις εργασίας πραγματοποιούνται, μέσω τηλεδιάσκεψης ή μέσω φυσικής παρουσίας με τη συμμετοχή έως επτά ατόμων.